Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Bild: Riksbanken
Arkivbild. Bild: Riksbanken

Politiker fick för mycket betalt – i 13 månader

Vilka krav kan ställas på en politiker som fått för mycket betalt i politiska arvoden? Det undrar Rikard Larsson, gruppledare för Socialdemokraterna på Tjörn, som krävs på 53 784 kronor i felaktigt utbetalda arvoden under 13 månader.

Det hela handlar om ett månadsarvode som utgår till ledamöter i kommunstyrelsens arbetsutskott. Larsson är inte ledamot i utskottet utan invald som ersättare, ändå fick han ersättning under mer än ett år.

När misstaget uppdagades kontaktade förvaltningen på Tjörn Rikard Larsson och uppmanade honom att reglera detta genom återbetalning. Enligt kommunens arvodesberedning har en omfattande kommunikation skett mellan Larsson och förvaltningens tjänstemän. En uppgörelse gjordes först med Larsson och det regionala bolaget Soltak där man ville dra av det felaktiga beloppet från lönen, något som Larsson sade ja till. Skulden reglerades 27 april men efter detta har Larsson ifrågasatt sin skyldighet att återbetala beloppet utan vidare och krävt ett underlag för vad som hänt när han fått för mycket pengar.

Han har därför begärt att ett politiskt beslut i kommunstyrelse och fullmäktige fattas om återbetalningsskyldigheten, bland annat av skattetekniska skäl. Kommunen har efter detta återbetalat den lön man drog av från Larssons konto i april. Hela skulden ligger idag på en faktura.

Arvodesberedningen beslutade enhälligt att Larsson är återbetalningsskyldig och att ekonomiavdelningen ska göra upp med honom om villkoren för återbetalningen. Dessutom har HR-avdelningen fått i uppdrag att kontrollera löneavier för åren 2020 och 2021.

Rikard Larsson själv säger att han ska betala tillbaka hela beloppet:

– Men samtidigt vill jag ha ett underlag för hur detta har gått till och besked från bland annat Soltak. Det har Soltak hittills sagt nej till och hänvisat till kommunens personalavdelning. Jag har varit i kontakt med Sveriges Kommuner och Regioner som säger att om jag varit i god tro är det inte självklart att jag gjort något fel. Dessutom verkar rutinerna för hur politiska arvoden betalas ut vara minst sagt luddiga.

Arvodesberedningens ordförande Anders G Högmark (M) är av en annan uppfattning.

– Det är ganska självklart att Larsson ska betala tillbaka felaktiga arvoden. Det kan knappast vara något att diskutera. Om man sedan ska komplettera regelverket eller titta närmare på hur kontrollerna sker är det en annan sak. Jag har aldrig tidigare varit med om något liknande fall under alla mina år i politiken.

Högmark fortsätter:

– Det är väl bara att reda ut det hela ihop med personalavdelningen och Soltak. Jag kan inte se att Larsson på något sätt är orättvist behandlad. Sedan kan jag också tycka att han själv borde reagerat när han fick 4 000 kronor för mycket i arvode i hela 13 månader. Han får väl kontrollera sina löneavier för sina politiska uppdrag.

I torsdags var ärendet uppe i kommunstyrelsen som nu kräver att Larsson betalar tillbaks hela den felaktiga summan.

Kommunens personalavdelning konstaterar att man haft en dialog med Larsson om felaktiga arvoden och att han fått underlag från kommunen men personalchef Sara Alfredsson vill i övrigt inte uttala sig i det enskilda fallet.