Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bleketskolan. Bild: modeenm
Bleketskolan. Bild: modeenm

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Så mycket skulle skolförslagen kosta

Mellan 228 miljoner och 248 miljoner behöver satsas på Bleketskolan om skolan ska bli basen för ett så kallat skolnav på västra Tjörn medan 252 miljoner behövs för att byggas en helt ny skola vid Röavallen i Skärhamn.

Det här visar den ekonomiska skolutredning som kommunen låtit göra och där det första materialet presenterades på torsdagen för kommunledningen. Beräkningarna har gjorts på fem olika alternativ, bland annat att bygga nytt i Skärhamn eller att ha Bleketskolan som bas i fortsättningen. Även ett nollalternativ – att nuvarande skolstruktur ligger kvar – kräver betydande nyinvesteringar och på västra Tjörn innebär detta en satsning på 173 miljoner för om- och tillbyggnader alternativ 139 miljoner för nybyggnader.

LÄS MER: En enda röst kan avgöra skolfrågan

I var och en av de fem alternativen har man tittat både på om- och tillbyggnadsalternativet och nybyggnadsalternativet. Beräkningar visar också att det kommer att behövas betydande investeringar på Häggvallskolan om man där ska ha en skolstruktur med allt från förskola till årskurs nio vid Fridas Hage/ Häggvallskolan. Man talar om cirka 360–380 miljoner plus 18 miljoner för att bygga ut eller bygga om Fridas Hage.

Politikerna konstaterar efter genomgången att det är oväntat små skillnader mellan olika alternativ. Även de mindre skolorna behöver byggas ut oavsett vilket alternativ man väljer för västra Tjörn. Rönnängs skola har till exempel ett behov på mellan 34 och 37 miljoner i investeringar för olika alternativ och Skärhamns skola 56–58 miljoner.

Även Kållekärrs och Myggenäs skolor behöver nyinvesteringar oavsett vilken skolstruktur man väljer. Speciellt Myggenäs skola har behov av större satsningar eller cirka 77 miljoner i alla alternativen utom om man behåller dagens skolstruktur med förskola–klass 6. Det alternativet blir cirka 25 miljoner billigare eller en investering på 53 miljoner. Kostnaderna är beräknade med en marginal på plus/minus 25 procent och dessutom underhållskostnader.

Notabelt är också att hyreskostnaderna efter ombyggnader eller nybyggnader ligger något lägre för en ny skola vid Röavallen i Skärhamn än för en nybyggd Bleketskola. De dyraste hyrorna hamnar inte oväntat på Häggvallskolan med mellan mellan 28 och 32 miljoner.

Man har också i några av alternativen tittat på vad enbart en ny separat förskola i Skärhamn skulle kosta i ett nollalternativ och de investeringen blir cirka 49 miljoner. Även en separat förskola i Myggenäs har kostnadsberäknats om man inte ändrar skolstrukturen alls och då handlar det om cirka 65 miljoner.

En studie av under- och överkapaciteten i skolorna visar att Bleketskolan har den största lokalytan per elev av alla skolor på Tjörn; 34,8 kvm, medan Skärhamns skola har 12,7 kvm och Rönnängs skola 13,3 kvm per elev.

När nu de första siffrorna presenterats kommer skolfrågorna upp igen med olika plus och minus för alternativen på ett kommande ks-au-möte nästa vecka.