Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skolorna på Tjörn får vänta på mer pengar. Bild: Johan Svensson
Skolorna på Tjörn får vänta på mer pengar. Bild: Johan Svensson

Skolorna på Tjörn får inte mer pengar

Det blir inte några mer pengar till skolorna på Tjörn inför hösten. Fullmäktige beslutade istället att återremittera frågan. Nu ska den diskuteras på nytt igen efter sommaren.

– Jag är besviken. Skolorna hade behövt besked om de här pengarna nu för att kunna planera ordentligt inför nästa läsår. Det är nu man gör planeringen. Jag hade hoppats att fullmäktige skulle ha kunnat ta det här beslutet efter de tuffa år som varit och de utmaningar som finns framåt, säger Martina Gullbrandsson, ledamot för Kristdemokraterna och även lärare på Fridas Hage, som är en del av Häggvallskolan.

Peter Gustavsson från Tjörnpartiet var inne på samma linje.

– De här pengarna hade behövts nu. Då kanske man skulle ha kunnat behålla de två lärare som inte får vara kvar på Skärhamns skola.

”Finns utrymme för mer pengar”

Det var efter ett beslut i kommunstyrelsen för ett par veckor sedan som det tändes förhoppningar om att skolorna på Tjörn skulle beviljas mer pengar permanent i budgeten från och med i höst. Socialdemokraterna hade föreslagit 5 miljoner extra, något som partiet menar finns utrymme för att ge med tanke på de goda ekonomiska prognoser som finns för kommunen i år. De fick gehör för sitt krav i kommunstyrelsen.

– Det är viktigt att ge dessa signaler redan nu till skolan. Väntar man till september eller oktober är det meningslöst för skolans del, sa Benny Halldin (S), under debatten i fullmäktige.

Ledamöter från Miljöpartiet och fristående politikern Björn Möller instämde också i detta.

Men när frågan slutligt avgjordes blev det till sist ett nej till utökade anslag.

– Den här frågan måste diskuteras mer, menade kommunstyrelsens ordförande Martin Johansen (L).

Det kom också upp en diskussion om beslutet om utökade anslag gått den rätta vägen.

– Ett sådant här ärende ska barn- och utbildningsnämnden först yttra sig om och något sådant tillfälle har inte getts, menade Anders G Högmark, fullmäktiges ordförande och hänvisade till de formella regler som gäller.

Gert Kjellberg, Tjörnpartiet, instämde i detta och menade att Socialdemokraterna borde lämna in förslaget till barn- och utbildningsnämnden.

– Jag ser i grunden inte några problem i att ge mer pengar till skolorna. Det är klart att det finns sådana behov, men behovet syns ju tydligare till hösten. Barn- och utbildningsnämnden bör få möjlighet att komma med synpunkter på detta först. Hur mycket pengar är det som behövs? Det kanske inte är 5 miljoner, det kanske är 7 miljoner eller 8?

Fristående oppositionsrådet Martin Johansson höll med i detta.

– Det är klart att skolan behöver mer pengar, men vi måste se över detta ordentligt.

Efter omröstning blev det återremiss med röstsiffrorna 23 mot 15.