Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tjörns skolor kan få fem miljoner kronor mer att röra sig med. Kommunfullmäktige ska diskutera frågan på torsdag. Bild: vikariestoa
Tjörns skolor kan få fem miljoner kronor mer att röra sig med. Kommunfullmäktige ska diskutera frågan på torsdag. Bild: vikariestoa

Skolorna på Tjörn kan få fem miljoner extra i höst

Barn- och utbildningsnämnden på Tjörn kan få fem miljoner kronor extra i sin budget inför hösten. Detta enligt ett förslag som Socialdemokraterna fick igenom i kommunstyrelsen.

– Om trenden fortsätter får vi ett överskott på 30 miljoner kronor i kommunen vid årets slut. Då tycker vi att vi kan skjuta till 5 miljoner kronor till skolorna inför hösten, säger Rosalie Sanyang (S).

Socialdemokraterna vill att de fem miljonerna ska utgöra en permanent höjning av anslagen till barn- och utbildningsnämnden, så att nämnden kan arbeta av den ”utbildningsskuld”, som partiet menar byggts på under 2020 och 2021.

– Det här är inget extra anslag bara för i år. Barn- och utbildningsnämnden ska kunna räkna med de här pengarna permanent framöver. Nu hoppas vi att kommunfullmäktige också ska ställa sig bakom det här, säger Rosalie Sanyang.

Hur vill ni att pengarna ska fördelas i nämnden?

– Vi går inte in och petar i sådana detaljer. Skolorna får själva se vad de kan göra med pengarna.

Majoritetspartierna L, M och C samt fristående oppositionsrådet Martin Johansson stödde inte förslaget i kommunstyrelsen.

Martin Johansen (L), kommunstyrelsens ordförande, förhåller sig avvaktande till förslaget inför fullmäktiges möte på torsdag.

– Det är vällovligt att vilja ha mer bidrag till skolan och att det skulle komma från och med i höst. Men ingen vet hur det ser ut nästa år. Sedan är det så att skolan har inte velat detta och Socialdemokraterna har heller inte preciserat det här mer noggrant, men vi ska diskutera det här inom majoriteten i nästa vecka och hur vi ska förhålla oss till det.