Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

SVT:s Indienkorrespondent: ”Tjörn har en speciell plats i hjärtat”

Hon växte upp i Myggenäs på Tjörn, men har hjärtat i Indien. Nu är SVT:s Indienkorrespondent Malin Mendel hemma i Sverige igen, i väntan på nya uppdrag. Bland annat planeras en ny säsong av tv-programmet Världens sämsta indier, avslöjar hon.

Journalist, författare, filmare och Indienexpert. Malin Mendel från Tjörn har många järn i elden. Inte minst är hon inne på sitt femtonde år som SVT:s korrespondent i Indien.

– Jag älskar ju att jobba i Indien och vara där överhuvudtaget. Men just som journalist är det väldigt spännande eftersom Indien har blivit så mycket viktigare i världen under tiden jag har varit där, säger hon.

I dag bor hon med familjen i Stockholm, åtminstone när hon är hemma i Sverige. Men på somrarna är hon tillbaka på Västkusten.

– Min pappa har ett sommarhus på Orust, så där är jag varje sommar, och då brukar jag hälsa på mina kompisar på Tjörn också.

Hon fortsätter:

– Tjörn har en väldigt speciellt plats i mitt hjärta. Det är någonting med lukten och havet och alltihop som är helt magiskt.

En speciell period i barndomen

Malin Mendel växte upp i Myggenäs på Tjörn, i en inte helt otypisk villamiljö, berättar hon. Hennes pappa jobbade på Volvo bussar och reste mycket, något som inspirerade henne som barn. Men det är en särskild period i hennes barndom som har påverkat henne extra mycket.

– Vi bodde i Lahore i Pakistan en period, och det tror jag påverkade mig jättemycket. Att jag ville tillbaka till den delen av världen. Det var en väldig kontrast att komma till Lahore från Tjörn i början på 1980-talet.

– Jag måste ha varit typ 8-9 år. Och jag älskade maten så himla mycket, och det har jag haft med mig ända sedan dess. Sydasiastisk mat är min passion.

Åren som Indienkorrespondent har varit händelserika, berättar Malin Mendel. Ibland har hon åkt iväg själv på kortare resor, men inte sällan har familjen fått dras med – något som inte alltid tagits emot med jubel från barnen.

– Men det har varit ett megaäventyr i alla år, för både mig och min familj. Vi har varit med om så mycket tillsammans som har svetsat ihop oss. Vi har bott på så många olika platser och det händer alltid så knasiga saker. Och eftersom vi har bott på ställen där man inte känner så många, så har vi varit mycket med varandra.

Hur har tiden i Indien förändrat dig?

– Bra fråga. Jag blir väldigt inspirerad av deras sätt att vara med varandra. De är väldigt informella. De flesta indier är aldrig ensamma. Det finns sällan ett privat jag och ett offentligt jag, man är som man är liksom.

Hon berättar att det blir glädje och uppståndelse i området varje gång hon kommer till sin lägenhet i Mumbai, och alla vill prata.

– Men när jag kommer hem till Stockholm är det knappt någon som hälsar.

Minns bergsfolket

När Malin Mendel får frågan om det är något särskilt starkt minne som kommer upp från alla år i Indien berättar hon om när hon var i delstaten Odisha, som har en stor ursprungsbefolkning.

– Då var jag i bergen och träffade dem, och det var något helt annat. Vissa av dem lever som långt, långt, tillbaka i tiden. Och jag känner att både Indien och vi har så mycket att lära av dem när det kommer till natur och synen på miljöförändringar och så.

I fjol släppte Malin Mendel sin tredje bok, Mitt indiska liv, en bok om indisk mat, yoga och klimatförändringar. Nu planeras det en tredje säsong av tv-programmet Världens sämsta indier, som hon gör tillsammans med komikern David Batra.

– Allra roligast har jag verkligen haft när jag har spelat in Världens sämsta indier, när jag varit runt med David och vårt team, säger hon.

Nu är hon hemma i Sverige. Närmst väntar reportage åt SVT:s Rapport och Aktuellt.

– Just nu går jag och väntar på besked om visum för att åka till Indien igen, säger hon.