Tjörns kommunhus. Bild: Annika Sahlin
Tjörns kommunhus. Bild: Annika Sahlin

Tack för att du läser Lokaltidningen STO

Tjörn får vänta på ny kommundirektör

Det blir sannolikt ingen ny kommundirektör på Tjörn förrän efter valet 2022. Efter att den politiska ledningen underkänt de kandidater som plockats fram via ett rekryteringsföretag har man nu pausat frågan tills vidare.

Det var i höstas som tidigare kommundirektören Ann-Britt Svedberg slutade med kort varsel och därefter har frågan om ny kommundirektör på Tjörn hanterats av ett rekryteringsföretag. Av de kandidater som togs fram, totalt ett tiotal, var det ingen som accepterades av den politiska ledningen i Ks/au vilket i sin tur gjorde att hela frågan lades på is och nuvarande tf kommundirektören Evike Sandor – annars kultur-och fritidschef – får vikariera vidare på posten.

Evike Sandor. Bild: Bengtåke Carlson
Evike Sandor. Bild: Bengtåke Carlson

– Vi vet inte vad som kommer att hända utan vi avvaktar ett politiskt beslut om fortsättningen. Vi behöver helt enkelt ett besked om vi ska avbryta pågående rekrytering helt eller fortsätta, säger kommunens personalchef Sara Alfredsson.

Politiskt sett säger fler politiker ur majoriteten M-L-C att det finns skäl att avvakta en rekrytering tills senare under 2021 eller 2022 och det finns till och med de som är beredda att vänta tills efter valet 2022 innan man rekryterar ny kommunchef.

– Vi har inte diskuterat frågan i gruppen ännu men min uppfattning är att vi bör vänta innan vi tillsätter en ny kommunchef. Vi har Evike Sandor som vikarierande kommunchef och det fungerar utmärkt i dagsläget, säger Lars Carlsson (M), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Den politiska oppositionen konstaterar också att inget har hänt och vet inte heller när något kommer att hända i frågan.

– Nej, vi har inte haft ärendet uppe i rekryteringsgruppen och ärendet är fortfarande inte avslutat. Jag kan inte säga när något mer händer, säger Rosalie Sanyang (S), gruppledare för S.

– Vi kan ju inte vänta hur länge som helst utan vi bör ta tag i frågan snart. Vi ser kommunchefen som en person som ska leda förvaltningen även om vi politiker ska tillsätta en ny chef. Jag anser inte att det här får dra ut hur länge som helst på tiden, säger Rikard Larsson (S).

Det finns också politiker på Tjörn som menar att det enda rimliga är att erbjuda tf kommunchefen Evike Sandor posten på heltid och tills vidare och den uppfattningen vinner mer och mer terräng.