Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborgs stad säger upp avtalet om alkoholkontroll på Tjörn. Bild: Lasse Edwartz
Göteborgs stad säger upp avtalet om alkoholkontroll på Tjörn. Bild: Lasse Edwartz

Tjörn har för få krogar – kontrollavtal sägs upp

Det avtal som gällt i över tio års tid och där tillsynsenheten i Göteborgs stad sköter alkoholkontrollen på restauranger på Tjörn sägs nu upp av Göteborg. Det är för få krogar och för långa avstånd.

Göteborgs stad har via avtal skött kontrollen av alkoholservering på restauranger på Tjörn sedan 2009-2010 men från årsskiftet är det slut på detta. Göteborg säger upp gällande avtal till årsskiftet och skälen är flera. Framför allt konstaterar Göteborgs stad att antalet tillsynsställen – alltså krogar – är för få i kommunen och att de är mycket utspridda, framför allt på öar dit det tar lång tid att ta sig för inspektörer.

– Man nämner just det faktum att det finns krogar på öarna som Dyrön, Åstol, Härön och till och med Hamneskär. Vi måste nu se om vi kan hitta någon ny samarbetspart vad gäller alkoholkontrollen. Bland annat ska vi se hur det är med Uddevalla om det finns ett möjligt samarbete där, säger socialnämndens ordförande Gun Alexandersson-Malm och fortsätter:

– Annars får vi sköta det hela själva i fortsättningen. Vi har kompetensen inom kommunen men samtidigt tycker vi att det är bra att kunna samarbete med någon annan kommun i just dessa frågor.

Göteborgs stad får ingen årlig avgift av Tjörns kommun för tillsynen utan får i stället inkomsterna av själva tillsynsverksamheten, alltså de avgifter som krogägarna får betala.

Stenungsund har också motsvarande samarbete med Göteborgs stad men där finns inga planer på att bryta samarbetet:

– Nej, vi har kollat noga med Göteborg om detta och det är ett samarbete som Göteborg vill ska fortsätta. Vi har ju en annorlunda geografisk situation än Tjörn, säger Marcus Starcke, kanslichef vid Stenungsunds kommun.