Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Danskompaniet Kompani Catapult ska från och med september och ett helt år framåt bjuda på oväntande dansupplevelser på Tjörn. Bild: Nena Segerbrand/Anepe Photo
Danskompaniet Kompani Catapult ska från och med september och ett helt år framåt bjuda på oväntande dansupplevelser på Tjörn. Bild: Nena Segerbrand/Anepe Photo

Tjörn ska fyllas med oväntad dans – under ett helt år

Från och med i höst kommer Tjörns kommun att få sina alldeles egna kommunkoreografer som under ett år sedan ska bjuda invånarna på dans på oväntade platser och i nya sammanhang.

På temat ”samhällsviktigt” kommer det Göteborgsbaserade danskompaniet Kompani Catapult att från och med den 1 september dyka på olika platser i kommunen för att sprida dansglädje, men även ge dansupplevelser som både berör och upprör, samt uppmanar till diskussion, enligt egen utsago.

Temat utgår till exempel från frågor om vilka verksamheter som är just samhällsviktiga och vad som händer när dansen får ta plats och påverka, samt om detta kan bidra till att länka samman ett hållbart och långsiktigt samhälle.

Genom krockar och möten mellan danskonsten, olika yrkesgrupper och åldersgrupper är förhoppningen sedan att skapa nya sammanhang och engagemang, förklarar Sandra Saied, evenemangskoordinator på kultur- och fritidsförvaltningen i Tjörns kommun.

– Tanken är lite att se vad som händer när dansarna dyker upp på oväntade platser där man inte förväntar sig att möta dem, som till exempel i skolmatsalen eller på återvinningscentralen, säger hon.

Har ni planerat in något dansevent redan nu?

– Inte än, vi står ju på precis i startgroparna men det här ju ett projekt som ska pågå länge och det känns därför också fantastiskt att kunna erbjuda Tjörnborna denna möjlighet till att upptäcka dansen.

Vad kan du berätta mer om just själv danskompaniet ni anlitat?

– Det är ett otroligt drivet gäng på fyra ganska unga personer. Och väldigt modiga, nyfikna dansare som vill mycket, skulle jag vilja påstå. Därför känns det också extra kul att de velat vara med i det här projektet hos oss nu under ett helt år framöver.

Projektet KOKO

KOKO kommunkoreografi är ett treårigt interregionalt projekt med utvecklingsmedel från Kulturrådet som har drivits av DIS/Dans i Stockholms stad under åren 2016-2018.

2018 anslöt sig Kultur i Väst/Västra Götaland då Mölndals stad var först ut i väst att under ett år få sina första kommunkoreografer i form av Embla dans och teater, som bland annat skapade ett rörelsebibliotek och en kommundans tillsammans med invånarna.

Från 2019 är förvaltningen för kulturutveckling nationell projektägare för KOKO, som i år även har dansare på plats i bland annat Helsingborg och Vallentuna, utanför Stockholm.