Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tjörns kommun tar inte ut några avgifter för serveringstillstånd och tillsyn av alkohol i år. Bild: Arkivbild
Tjörns kommun tar inte ut några avgifter för serveringstillstånd och tillsyn av alkohol i år. Bild: Arkivbild

Tjörn slopar avgifter för serveringstillstånd

Tjörn gör som Stenungsund och slopar avgifterna för både serveringstillstånd och tillsynen för alkohol under 2021.

– Restaurangbranschen är hårt drabbad av pandemin, det är inte på tal om annat. Det är ett signalvärde vi ger med den här åtgärden, säger Gun Alexandersson-Malm (L), ordförande i socialnämnden.

Tidigare i år beslutade kommunledningen på Tjörn att skjuta på avgifterna för serveringstillstånd till efter sommaren. Nu går man alltså ett steg till och slopar avgifterna helt.

Många sommarjobbare

– De allra flesta inom branschen har förlorat mycket pengar. Den sista tiden har man dessutom varit tvungna att stänga klockan 20.30. (Något som ändras till 22.30 från den 1 juni, redaktionens anmärkning). Det här är en liten summa för oss som kommun, men ett viktigt beslut för näringen. Vi har dessutom många sommarkrogar på Tjörn där ungdomar får jobb och det ger ett signalvärde även på så sätt, säger Gun Alexandersson-Malm.

LÄS MER: Efter beskedet: Krögarna börjar se ljuset i tunneln

Tjörn har sedan tio år tillbaka lagt ut hanteringen av serveringstillstånd och alkoholtillsynen på Göteborgs stad. Det finns ett avtal att reglerna ska vara desamma på Tjörn som de är i Göteborg och Göteborgs stad fattade för några veckor sedan beslut om att slopa avgifterna.

– Då ska vi också ha de reglerna på Tjörn, säger Gun Alexandersson-Malm.

Knappt 200 000 kronor

Åtgärden beräknas kosta knappt 200 000 kronor, något som Göteborgs stad nu kommer att fakturera Tjörns kommun.

Formellt ska kommunfullmäktige på Tjörn fatta det definitiva beslutet om att slopa avgifterna. Det beslutet väntas tas i slutet av juni.