Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tjörnbor som vill rädda liv sökes – ska larmas via sms

När någon drabbas av hjärtstopp är varje sekund livsviktig. Nu efterlyser kommunen Tjörnbor som vill vara sms-livräddare.

Tre miljoner människor i Sverige har utbildat sig i hjärt- lungräddning. En del av dem bor på Tjörn och flera har redan anmält sig till att bli sms-livräddare i kommunen, men fler behövs.

När ett hjärtstopp sker är varje sekund viktig. Dels krävs det att hjärt- lungräddnings sätts in direkt, dels att man får igång hjärtat igen med en hjärtstartare.

För att nå ut till människor som kan hjälpa till skickas ett sms till alla som anmält sig som finns i närheten.

Kommunen efterlyser nu fler personer, och skriver på sin sajt att 15 000 svenskar drabbas av plötsligt hjärtstopp varje år. Det tar i snitt 13 minuter för räddningstjänsten att komma fram på Tjörn, 18 minuter för en ambulans.

LÄS MER: Tjörn- och Orustbor får vänta längre på ambulans

Då är det oftast för sent om ingen påbörjat hjärt- och lungräddning.

För att bli sms-livräddare laddar man ner appen med samma namn. Mer information om det finns här, och information om var närmsta hjärtstartare finns, finns här.

Så funkar det

  • Någon har fått hjärtstopp och en nära anhörig har ringt 112. Samtidigt som ambulansen larmas, går larmet till SMS-livräddare inom 500 meter från den sjuke.
  • En SMS-livräddare får larmet på sin mobil med meddelandet: ”Ett misstänkt hjärtstopp har inträffat i din närhet. Är du tillgänglig?” Svarar sms-livräddaren ja kommer meddelandet: ”Bege dig till adress xx och påbörja hjärt- och lungräddning” samt en karta med vägvisning.
  • En annan sms-livräddare i samma område får meddelandet: ”Hämta hjärtstartaren på adress yy och ta dig till adress xx”.
  • I väntan på hjälp får förstås den anhörige instruktioner för hjärt- och lungräddning på telefon.

Källa: Tjorn.se

LÄS MER: Badföreningen värnar säkerheten — köper hjärtstartare

LÄS MER: Inga hjärtstartare på Stenungsunds badplatser