Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Tjörns lokala facebookgrupp växer så det knakar

Allt fler ansluter sig till en lokal, privat facebookgrupp där allt av intresse för hemorten dryftas. Tjörnborna utgör inget undantag. Facebookgruppen Vi som bor på Tjörn växer så det knakar och har med sina nu över 4 000 medlemmar flest lokala följare på ön.

Antalet användare av sociala medier har ökat kraftigt under det gångna pandemiåret. 58 procent av internetanvändarna hänger till exempel numera dagligen på Facebook, enligt Internetsiftelsens senaste studie över svenskarnas sociala medie-vanor.

Privata facebookgrupper lockar samtidigt allt fler. Nästan varje ort eller kommun med självaktning har i dag en lokal, privat facebookgrupp där medlemmarna kan ställa frågor, lägga ut bilder och tipsa varandra om vad som händer i närområdet.

Tjörn utgör inget undantag. Här finns sedan snart två år tillbaka gruppen Vi som bor på Tjörn, som skapades på nationaldagen 2019 av Rönnängsbon Johan Arnstein.

Med sina nu drygt 4 000 medlemmar har den i dag i särklass flest lokala följare bland Tjörns lokala privata facebookgrupper.

Vad tror du själv lockar så många att gå med?

– Vi har vuxit stadigt redan från start, men det senaste året har intresset för att gå med ökat ännu mer, med upp till 20 förfrågningar om dagen. Troligen för att man vill ha en sammanhållning med de som bor i närområdet när man inte kunnat träffas på samma sätt som vanligt, säger Johan Arnstein.

Finns det någon som inte får gå med?

– Man ska ha någon slags koppling till Tjörn för att få gå med. Antingen för att man bor här, antingen permanent eller på sommaren, eller vistas här kontinuerligt för att man är verksam på ön. För lite av hela idén med gruppen är ju också att den ska vara grannsamverkande.

Vad är det vanligaste folk gör inlägg om?

– Just nu skulle jag vilja påstå att det är att man lägger upp bilder man tagit, vilket ju är ganska naturligt då fler vistas ute i natur och mark. Det är mycket solnedgångar och andra vackra vyer från folks promenader vid kustbandet.

Finns det något man inte får göra eller skriva om?

– Inläggen som publiceras ska vara direkt kopplade till ön. Det som publiceras i gruppen får inte heller vara av politisk, religiös eller rasistisk karaktär och det beror ju faktiskt på att jag som administratör – och därmed ansvarig utgivare för gruppen – annars kan hamna i blåsväder. Sedan får man inte heller marknadsföra en speciell produkt. Däremot tillåter vi lokala företagare att göra inlägg om större reor eller kampanjer, eftersom det ju kan anses gynna lokalbefolkningen att få kännedom om. I övrigt gäller sunt förnuft och god ton.

Vad brukar du själv posta?

– Numera, sedan gruppen vuxit sig så stor som den är, är jag ganska passiv och postar inte lika mycket själv, utan jobbar mer som moderator. Men i början när jag skapade den var jag förstås mer aktiv för att få igång den och sprida kännedom om gruppen hos fler. Sedan gillar även jag att fotografera och har postat en del vackra vyer genom åren.

Hur kom det sig att du startade gruppen just på nationaldagen?

– Det var faktiskt under ett besök på Sillens dag på Klädesholmen då jag kom att tänka på att vi inte hade någon sådan här grupp på Tjörn där vi kunde tipsa varandra om olika saker som händer lokalt. Förr gick man ju kanske mer in på olika föreningssidor och letade, men det här är ju trots allt ett mycket smidigare sätt att samla allt på samma ställe och själv också tipsa andra om saker man vet är på gång.

Flera Tjörngrupper på Facebook

Förutom den privata facebookgruppen Vi som bor på Tjörn, som i nuläget samlar drygt 4 100 medlemmar, finns även flera lokala Tjörngrupper som lockar många följare. Bland dessa större köp- och säljgrupper, samt samlingsplatsen Gamla bilder och minnen från Tjörn, som i skrivande stund har drygt 7 500 medlemmar.