Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tinna Harling är arkitekt och projektledare för Egnahemsfabriken. Bild: Egnahemsfabriken
Tinna Harling är arkitekt och projektledare för Egnahemsfabriken. Bild: Egnahemsfabriken

Ung Tjörnbo ska bygga sitt eget hem

Förra sommaren fick Tjörns ungdomar vara med och bygga ett utekök, där de med hjälp av arkitekter själva fick designa och bygga. Nu ska de ge sig på ett mycket större projekt – nämligen ett helt hus.

Det är Egnahemsfabriken på Tjörn som återigen bjuder in ungdomar att vara med och bygga. Den här gånger letar de dessutom efter någon att bygga huset åt.

– Det ska vara en ung person som inte längre vill bo hos sina föräldrar. Vi vill gärna att det ska vara någon från Tjörn, men det är inte ett krav, säger Tinna Harling, arkitekt och projektledare för Egnahemsfabriken.

Personen som blir utvald kommer själv att vara med och både designa och bygga sitt eget hus. Förutom de ungefär tio personer som jobbar på Egnahemsfabriken kommer andra ungdomar som vill kunna kunna delta i projektet. Kommunala sommarjobbare kommer också att finnas till förfogande, tillsammans med en hög arkitektstudenter.

Det är ungdomarna som bestämmer

Men innan det byggs ska hela huset ritas. Det kommer att göras i en så kallad medskapande designmetod, där projektledaren sätter upp riktlinjer och ungdomarna sedan själva kan följa ett antal designmoment.

– Det handlar om att det inte är vi arkitekter som bestämmer hur saker och ting ska ritas, utan vi gör det tillsammans. Det är väldigt uppskattat.

Egnahemsfabrken är ett innovationsprojekt och en stödstruktur för den som vill bygga sitt eget hus, eller hjälpa andra att bygga sina egna hus. Projektet finansieras delvis av det statliga forskningsrådet Formas, genom Egnahemsfabriken. Men en del av notan kommer ungdomen som ska bo i huset behöva stå för själv.

Inflytt i oktober

Det som ska byggas är ett Attefallshus, vilket innebär att bygglov ofta inte behövs. Däremot måste ungdomen äga marken, alternativt kunna köpa eller hyra mark, där huset ska byggas.

– Man kan ju tänka sig att det är en ungdom som vill bygga ett Attefallshus på sina föräldrars tomt, men vi kommer också att kunna hjälpa till att ragga tomt. Har man bara pengarna till en del av kostnaden för ett hus så löser vi tomt, säger Tinna Harling.

Planen är att ha hittat en ungdom som vill bygga sitt hus i slutet av april, och att bygget ska dra igång i juni. I oktober ska hen förhoppningsvis kunna flytta in.

– Fram till 21 april håller vi på med informationskampanjen och 26 april är sista dagen att söka.

Mer information om projektet och hur man anmäler sig finns på Egnahemsfabrikens Facebook eller Instagram.