Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ungdomar mellan 13 och 19 år på Tjörn föreslås få åka buss gratis året om. Bild: Annika Sahlin Ottosson
Ungdomar mellan 13 och 19 år på Tjörn föreslås få åka buss gratis året om. Bild: Annika Sahlin Ottosson

Unga på Tjörn kan få åka buss gratis året om

Ungdomar mellan 13 och 19 år på Tjörn kan i framtiden få åka buss eller tåg gratis hela året om, även på kvällar, helger och lov. Det är innebörden i ett förslag som kommunstyrelsen ställt sig bakom. Kostnaderna för kommunen är beräknade till cirka 3,5 miljoner kronor.

Flera politiker har i olika motioner och i olika omgångar föreslagit att Tjörns kommun ska finansiera eller delfinansiera busskort för ungdomar så att de kan åka buss och tåg billigare eller helt gratis på lov och helger.

Förslagen har varit lite olika utformade och gällt olika åldrar, olika tider på dygnet eller olika tider på året. Men de har aldrig blivit verklighet.

Önskemål från ungdomar

– När vi politiker pratar med ungdomarna är det alltid ett fritidskort och en aktivitetspark som de vill ha, säger Martin Johansson, före detta SD, numera fristående oppositionsråd.

Martin Johansson och Alma Sibrian, Vänsterpartiet, hade skrivit var sin motion till det senaste mötet i kommunstyrelsen med förslag på olika lösningar för att delfinansiera ett fritidskort.

Men det kom upp ytterligare ett förslag under mötet. Miljöpartiets Tanja Siladji Dahne menade att kommunen skulle stå för hela kostnaden för fritidskort för skolungdomar mellan 13 och 19 år och att fritidskortet ska gälla mellan klockan 14 och 24 varje vardag, samt dygnet runt på helger och lov. Fritidskortet ska inte bara gälla på Tjörn, utan även ner mot Göteborgsområdet.

Det skulle kosta kommunen cirka 3,5 miljoner kronor per år att subventionera ett sådant fritidskort fullt ut.

”Jag hoppas att det här kan bli verklighet från och med i höst”, säger Tanja Siladji Dahne. Bild: Lotta Hohner
”Jag hoppas att det här kan bli verklighet från och med i höst”, säger Tanja Siladji Dahne. Bild: Lotta Hohner

– Mot bakgrund av att Tjörns kommun ser ut att gå med 30 miljoner plus i år, så tycker jag att det här är en liten kostnad i sammanhanget och att vi kan stödja Tjörns ungdomar på det här sättet, säger Tanja Siladji Dahne.

Efter omröstning i kommunstyrelsen vann hennes förslag.

– Det är klart att jag är fasligt nöjd. Det här är en fråga som länge stått oss i Miljöpartiet varmt om hjärtat. Jag hoppas att det här kan bli verklighet redan från och med i höst.

Det definitiva ska fattas av kommunfullmäktige på torsdag.

Martin Johansen (L), kommunstyrelsens ordförande, säger dock att han kommer föreslå att frågan lyfts in i budgeten för nästa år.

– Det finns inga pengar i budgeten för en sådan här åtgärd nu.