Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Ungdomar byggde sina egna skateboardramper

Projektet Skatesommar är ett samarbete mellan kulturskolan Delta och Tjörns Skateboardförening. Både unga och vuxna har slutit upp och förhoppningarna är att permanenta skateboardramper ska byggas.

Att kommuner har en skateboardpark är vanligt förekommande men på Tjörn ekar det tomt. Under sommaren har initiativet Skatesommar lockat barn och unga, men även de äldre generationerna, till de tillfälligt byggda skateboardramperna runt om Tjörns skolor. Ramperna byggdes i trä av sommarjobbande ungdomar och vuxna volontärer med kulturskolan Delta samt det nybildade Tjörns Skateboardförening i ryggen. På plats lånades det ut både brädor och skydd och där coachades även de som ville lära sig åka.

Ylva Isljung arbetar som musikpedagog på Delta och är en av de som har startat upp projektet.

– Idén kom till i samband med det som heter ungdomsdialog som vi har på kultur- och fritid. Där har ungdomarna ett möte med politikerna och många tog upp just avsaknaden av en skateboardpark. Vi beslöt oss för att anordna Skatesommar för att visa upp vilket intresse det finns.

De nybyggda ramperna av trä kommer att stå kvar sommaren ut men till hösten flyttas de undan då sämre väder förstör materialet. Det krävs alltså att det byggs ramper av betong för att det ska finnas möjlighet till rampåkning året runt på Tjörn.

Gustav Larsson, som sitter i Tjörns Skateboardsförenings styrelse, berättar om hur det en gång fanns skateramper vid Sagabion. Nu har dessa tagits bort och det märks av att behovet av nya finns i kommunen.

– Skateboard är inte en traditionell sport som ishockey eller fotboll men både kids och äldre har tyckt att det varit jättekul att åka. Vi har haft många som skrivit på vår namninsamling om nya skateboardramper också.