Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I måndags kväll fick hockeydomaren Mikael Holm från Skärhamn döma det som skulle bli den avgörande matchen i SM-finalen mellan Växjö och Rögle. Dagen efter går Mikaels tankar till sin pappa Tommy. Bild: JONAS LJUNGDAHL
I måndags kväll fick hockeydomaren Mikael Holm från Skärhamn döma det som skulle bli den avgörande matchen i SM-finalen mellan Växjö och Rögle. Dagen efter går Mikaels tankar till sin pappa Tommy. Bild: JONAS LJUNGDAHL

”Önskar att min pappa hade fått uppleva det här”

Mikael Holms dröm om att få döma en SM-final blev ännu bättre. I måndags kväll fick han nämligen döma den direkt avgörande finalmatchen mellan Växjö och Rögle. Dagen efter går tankarna till pappa Tommy.
– Jag har så otroligt mycket att tacka honom för min karriär, säger Holm som har varit och lämnat en matchpuck på sin pappas grav.

I måndags kväll spelades den femte matchen i bäst av sju mellan Växjö och Rögle i SM-finalen i ishockey.

Laget från Småland säkrade på hemmais och efter seger med 6–2 klubbens tredje titel. En av de två huvuddomarna i fajten var Mikael Holm från Skärhamn på Tjörn.

– Det är en enorm ära, så klart, och det är ett kvitto på att jag får betalt för allt det jobb och allt det slit som jag har lagt ner genom åren, säger han.

– Det enda jag önskar är att min pappa hade fått uppleva det här. Det är enda smolken i glädjebägaren.

Matchpuck på graven

Mikael Holms pappa Tommy gick bort för ett antal år sedan. Han var Mikaels allra största supporter i uppdraget som domare.

När Mikael reste hem i bil från en match kunde han nästan tajma när hans pappa skulle ringa för att prata om den senaste matchen.

– Jag har så otroligt mycket att tacka honom för min karriär med allt pushande och peppande, säger Holm.

– Så är det ju fortfarande efter varje match. Det är fortfarande som att han är med mig och var någonstans på vägen han skulle ha ringt, säger han.

– Det är jävligt ledsamt att han inte fick vara med på den här resan, men jag har varit iväg och lämnat den första finalpucken till honom så att han har den i alla fall.

– Det var fint att kunna få dela den här finalserien med honom. Även om han inte var med, så vet jag att han var med. Jag vet hur glad han skulle ha varit för min skull.

En stor tomhet

Den 40-årige Holm har varit SHL-domare på heltid sedan ett flertal år tillbaka.

På samma sätt som spelarna vill även en domare nå så långt som möjligt. Säsongen 2020/21 uppnådde Holm inte bara målet att få döma i en SM-final – han fick dessutom döma det som blev den direkt avgörande kampen.

Är det tomt så här dagen efter?

– Ja, det är jättetomt, säger Holm.

– Man har ju haft ett adrenalinpåslag i en dryg månad. Det är en jättekonstig känsla som är svår att beskriva, säger han.

Tillsammans med domarkollegorna var de i måndags kväll med på ceremonin där Le Mat-pokalen delades ut.

Mikael Holm pratar med Växjös Erik Josefsson och Rögles Mattias Sjögren inför det som var finalmatch fyra i SM-finalen mellan lagen, en match som spelades i Ängelholm i lördags kväll. Bild: PETTER ARVIDSON
Mikael Holm pratar med Växjös Erik Josefsson och Rögles Mattias Sjögren inför det som var finalmatch fyra i SM-finalen mellan lagen, en match som spelades i Ängelholm i lördags kväll. Bild: PETTER ARVIDSON

– Vi pratade om att det verkligen är två olika sidor av samma mynt. Det är ett lag som jublar och ett lag som är väldigt ledsna och så står vi där och är neutrala, säger han.

– Man är glad för vissa spelares skull och ledsen för vissa spelares skull. Det är en konstig känsla!

”Det har varit tufft”

Holm har i tidigare intervjuer berört sina tankar kring sin insats i slutspelet.

– Det är ganska tajt inpå att analysera så här direkt efteråt, säger han nu när allt är över.

– Men det har varit tufft! För varje steg har det blivit tuffare. Från åttondelar till kvartar till semi till final. Jag har ju varit med hela tiden. Det har höjts hela vägen och man har lärt sig otroligt mycket, säger han.

– Men i grund och botten har jag känt en oerhört stor acceptans för det jag har gjort på isen och ett stort förtroende från mina chefer. Det har gjort att vi har kunnat ta oss igenom serien.

De två bästa lagen möttes. Där deltog också de bästa domarna. Så bör du väl kunna tänka?

– Det har jag inte gjort än för det har bara varit så fokuserat hela tiden. Det låter så klyschigt men när man är inne i det handlar det verkligen bara om nästa byte och nästa anfall, säger han.

– Man har gått runt och varit konstant trött i huvudet. Jag har inte hunnit reflektera över det, men jag är så klart stolt över att få vara med när en SM-final avgörs.

Fortsätta med SM-finaler

Från och med idag tisdag väntar en återgång till en sorts vardag följt av en försäsong. Några fler matcher i form av exempelvis landskamper blir det inte i vår för Holm.

– Jag ska till Stockholm i nästa vecka för att göra lite tester efter säsongen och sedan är det semester, säger Holm.

– Jag ska komma ner i varv. Det kommer att bli väldigt tomt ett tag framöver.

Har du hunnit fundera på nya mål?

– Har man väl fått smak för det här och fått döma i en SM-final, så vill man ju fortsätta med det. Samtidigt vet jag att konkurrensen är knivskarp och att det finns många duktiga kollegor som vill döma sista matchen. Det vill alla domare. I år var det min tur, säger han.

– Det gäller att vara ödmjuk för att jag ska kunna få chansen att göra det igen.