Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborg FC övergick efter 2020 till BK Häcken men målvaktstränaren är densamma: Mattias Gustafsson från Stenungsund. Idag söndag spelar laget semifinal i Svenska cupen hemma mot Rosengård. Bild: BK Häcken
Göteborg FC övergick efter 2020 till BK Häcken men målvaktstränaren är densamma: Mattias Gustafsson från Stenungsund. Idag söndag spelar laget semifinal i Svenska cupen hemma mot Rosengård. Bild: BK Häcken

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Andra färger, samma uppdrag

Göteborg FC vann allsvenskan 2020 men kommer 2021 att försvara titeln som BK Häcken. Målvaktstränaren är dock densamme: Mattias Gustafsson från Stenungsund. Idag spelar laget semifinal i Svenska cupen för damer.

Göteborg FC fick under 2020 uppleva en grandios säsong med klubbens första SM-guld.

Anrättningen kryddades i december med kval till Champions League där Manchester City till slut blev för svåra över två matcher. City gick för övrigt till kvartsfinal där Barcelona i veckan vann med sammanlagt 4–2.

I mellandagarna kom chockbeskedet att GFC och klubben skulle läggas ner. Då tog BK Häcken – efter ett extra årsmöte – över verksamheten.

Det verkar ha landat ganska bra?

– Det har det gjort! Det är en jättestor skillnad organisationsmässigt och allt runt omkring med faciliteter och hur det ser ut kring klubben, säger Mattias som bland annat syftar på allt som normalt sett är samlat kring Gothia Park Academy.

– Tjejerna i laget måste vara fantastiskt nöjda med de förutsättningar som har ändrats. Det är fler människor runt omkring laget och utanför ledarteamet, säger han.

– Det märks att det är en välfungerande och strukturerad förening som vi har kommit till. Och då menar jag inte att Kopparbergs Göteborg FC inte fungerade, men det är ändå en stor skillnad.

Fler tävlingsmatcher

Försäsongen 2020 och försäsongen 2021 skiljer sig åt.

– Den stora skillnaden är att vi i år kan genomföra cupen och att det blir fler tävlingsmatcher. Förra året hann vi spela två cupmatcher innan det sköts upp på grund av pandemin och sedan var det ju inte så mycket mer innan serien startade, säger Mattias.

För Häcken har cupspelet gått så pass bra att laget idag söndag spelar semifinal hemma på Bravida Arena mot FC Rosengård.

När dagen cupmatch är avslutad väntar nedräkningen till dem damallsvenska premiären som är Hammarby borta söndagen den 18 april.

– Nu har vi haft en hel försäsong med träningsmatcher och tävlingsmatcher. Det är naturligtvis mycket roligare att spela matcher som gäller något.

Träning och match

Eftersom alla spelarna är proffs tränar laget företrädesvis på dagtid.

Mattias jobbar fortfarande med samma två målvakter som förra året: svenske landslagsmålvakten Jennifer Falk och nederländske dito Loes Geurts.

Hur mycket hinner du vara med på?

– Enligt mitt avtal ska jag vara med på tre pass plus matcher, men man får bolla lite så att det fungerar på jobbet. Men jag kan inte vara med på alla pass, säger Mattias som arbetar på industrierna i Stenungsund.

SM-guld och CL-kval

Som regerande svenska mästare är målsättningen ingen annan än att försvara SM-guldet.

– Det är ju vår utgångspunkt att vi ska vara med och fajtas om det, så klart, säger Mattias som dessutom har kval till Champions League senare i år.

– Det har gjorts om till ett gruppspel – det ska bli mer likt herrarnas, säger han.

– Jag kan inte exakt hur det är med rankingen, men jag tror att vi går in i sista kvalomgången. Vinner vi den går vi in i ett gruppspel.