Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Max Darj är uttagen att representera det svenska OS-landslaget i handboll. Här ses han i aktion tidigare i våras i OS-kvalmatchen mot Slovenien, en match som spelades i Berlin. Bild: LUDVIG THUNMAN
Max Darj är uttagen att representera det svenska OS-landslaget i handboll. Här ses han i aktion tidigare i våras i OS-kvalmatchen mot Slovenien, en match som spelades i Berlin. Bild: LUDVIG THUNMAN

Darj uttagen till OS-truppen

Det blir en kort semester för den Stenungsundsfostrade handbollsspelaren Max Darj. Å andra sidan är orsaken desto roligare: han är uttagen till den svenska truppen till OS i Tokyo.

Damlandslagets förbundskapten Tomas Axnér och herrlandslagets dito Glenn Solberg presenterade under fredagsförmiddagen trupperna till de stundande olympiska spelen.

Bland de spelare som tagits ut på herrsidan ingår den SHK-fostrade mittsexan och försvararen Max Darj.

– Det är spelare som levererade såväl under VM som under EM- och OS-kvalen och de spelare som jag tror kan ta Sverige längst i OS. Jag är stolt över att kunna presentera en OS-trupp med så otroligt duktiga spelare, säger förbundskaptenen Glenn Solberg i en kommentar till handbollslandslaget.se.

– Spelarna har presterat på hög nivå i sina klubblag under hela säsongen. Det är samtidigt en trupp som är under utveckling, en trupp som unnar varandra framgång och som klarar av att jobba för varandra, säger Glenn Solberg.

Max första OS

Max Darj har hunnit med fem mästerskap sedan debuten i VM 2017 i Frankrike men det här blir första gången i ett OS.

Max Darj har sedan landslagsdebuten 2014 i en landskamp mot Norge hunnit med 77 A-landskamper (att lägga till 20 landskamper på ungdomsnivå) och på dessa hunnit göra 59 mål.

Sverige har under de här åren noterats för två fina meriter. I EM i Kroatien 2018 kom blågult på andra plats och i det senaste världsmästerskapet, som avgjordes i Egypten tidigare i år, bärgade Sverige även då en silvermedalj.

I OS-sammanhang har Sverige uppnått silver vid fyra tillfällen varav det senaste var i London 2012. När laget senast deltog i ett olympiskt spel – Rio de Janeiro 2016 – hamnade man dock på en blygsam elfteplats.

Landslagsläger i Ystad

Max Darj är fostrad i Stenungsunds HK och har ett förflutet i Alingsås HK. Han är för närvarande proffs i tyska Bergischer HC som spelar i Bundesliga.

Seriespelet är faktiskt inte avslutat ännu. BHC spelar i morgon lördag borta mot HSC 2000 Coburg. Sista kampen blir borta mot Füchse Berlin söndagen den 27 juni. I den 20 lag starka Bundesliga ligger BHC just nu på en elfteplats.

En kortare ledighet på knappt två veckor väntar Darj innan herrlandslaget samlas fredagen den 9 juli i Ystad för ett läger. Laget ska hinna med en landskamp mot Danmark i Hilleröd innan avresan den 14 juli till Fukuoka i Japan för ett veckolångt förläger.

Onsdagen den 21 juli reser Sverige till Tokyo. Första matchen i OS spelas mot Bahrain den 24 juli. I grupp B ingår i övrigt Danmark, Egypten, Japan och Portugal.

OS-finalen spelas söndagen den 8 augusti på Yoyogi nationalstadion i Tokyo.