Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johan Lövqvist från Stenungsund är styrelseledamot i allsvenska BK Häcken. I lördags var han på plats på Bravida Arena för att se det allsvenska mötet mellan BK Häcken och IK Sirius.
Bild: Tony Balogh

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

”Ett hårt slag för föreningen”

På planen har BK Häcken i år chansen att bli svenska cupmästare på såväl herr- som damsidan. Vid sidan av plan går föreningen en tuff kamp med att hantera effekterna av att för andra året i rad tvingas ställa in Gothia Cup.
En som har möjlighet att konkret påverka hur det ska gå framöver är Stenungsundsbon Johan Lövqvist som sedan 2017 sitter som ledamot i föreningen styrelse.

Det är lördag eftermiddag sent i april. Vädret är vackert men kylslaget. På Bravida Arena ska Häckens herrar tar emot Sirius i den tredje omgången av allsvenskan.

På plats är som vanligt Johan Lövqvist som rest söderut till Göteborg från hemmet i Stenungsund.

– I min styrelseroll är jag ansvarig för att ta emot motståndarlagets representanter från styrelsen. När det inte är covid-19 vill säga, säger han och ler.

– Vi har ju snackats upp rejält inför säsongen. Idag blir det viktigt, säger han.

Tyvärr slutar kampen med förlust med 1–2. Resultatet innebär att de gulsvarta ännu inte har tagit något poäng i årets allsvenska.

Veckopendlare

Johan är född och uppväxt i Stenungsund. Han har under sin yrkesbana haft chefsbefattningar på flera företag med anknytning till idrott, däribland Tenson. Just nu är han VD på Baltic som tillverkar flytvästar och räddningsvästar.

– Vid den här tidpunkten för två år sedan blev jag kontaktad av ett investmentbolag i Göteborg – JCE Group – om jag kunde vara rådgivare i processen kring förvärvet av Baltic, säger Johan om det företag som grundades 1977.

– När affären gick i lås sålde Baltics grundare och VD bolaget och tog ett steg tillbaka. Då fick jag frågan om jag ville ta över som VD.

Tidigare var Baltic baserat i Göteborg men hör sedan mitten av 80-talet hemma i Älgarås i gränslandet mellan kommunerna Gullspång och Töreboda. Dit veckopendlar Johan.

– Jag har hyrt ett hus i ett och ett halvt år i Mariestad som är den närmaste staden.

Hjälp av idrotten

Han har spelat såväl fotboll i Stenungsunds IF som ishockey i dåvarande Koppers IF (numera Stenungsunds HF). Vid 18 års ålder satsade han på hockey. Med tiden blev han lagkapten.

En av arbetsuppgifterna för Johan i samband med Häckens hemmamatcher är att ta emot styrelseledamöter från motståndarlaget. Under pandemin har det av förståeliga skäl inte varit aktuellt.
Bild: Tony Balogh

– Då var man längst fram och tog diskussioner med både domare, motståndare och ledare. Jag hoppas att jag uppfattades som en trygg ledare bland de som jag spelade ihop med, säger han.

Har du haft med dig något av det idrottsliga i ditt yrkesliv?

– Ja, väldigt mycket! Jag tänker hela tiden på att det är ett lag som jag coachar och leder. I dagens Baltic har vi 30 personer på hemmaplan och fem personer i ett dotterbolag i England och några utspridda ute i Europa, säger Johan.

– För mig är det viktigt att jag ser alla. Från invandrarkillen från Syrien som arbetar på lagret till försäljningschefen. Alla ska känna att de vet vem jag är och att de har en möjlighet att utvecklas hos oss, säger han.

– Jag har mycket tacka idrotten för att jag lyckats hitta min ledarstil.

Entreprenörsdriv

Hur kom du in i Häcken?

– Det var under min tid på Tenson. Då blev det ett skifte på några styrelseposter i klubben. Jag fick ett samtal från valberedningens ordförande Hasse ”Bula” Andersson, säger Johan som syftar på hockeyklubben Frölundas tidigare ordförande.

– Hasse och jag har träffats i några sammanhang och visste att jag hade ett entreprenörsdriv. Han kände nog att det var vad Häckens styrelse behövde för att driva på i frågor kring partners, säger han.

Johan valdes in samtidigt som den tidigare elitsimmaren Louise Karlsson vilket var år 2017. I likhet med många andra föreningar väljer årsmötet en ordförande samt ledamöter. I samband med det efterföljande konstituerande mötet får ledamöterna olika arbetsroller.

Från och med i år har Johan fått ett utvidgat ansvar för Häckens breddverksamhet.

Blicka in i framtiden

Johan har tack vare sin far haft sympatier för föreningen. Med tiden har det växt till ett helhjärtat engagemang.

Häckens Leo Bengtsson går i backen i en duell med Sirius Karl Larson under lördagens allsvenska fotbollsmatch. Häcken förloarde med 1–2 och står på noll poäng efter tre omgångar. Bild: MICHAEL ERICHSEN
Häckens Leo Bengtsson går i backen i en duell med Sirius Karl Larson under lördagens allsvenska fotbollsmatch. Häcken förloarde med 1–2 och står på noll poäng efter tre omgångar. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Finns det något i Häcken som tilltalar dig extra mycket?

– Att det är den mångkulturella föreningen plus att Gothia Cup är fantastiskt. Att man lyckats driva det från 80-talet till den enorma produkt det är idag är häftigt, säger han.

Häcken är en välskött förening som sakta men säkert växt till att vara en klubb som på ett naturligt sätt beskrivs som utmanare om SM-guldet. Styrelsen behöver vanligtvis inte arbeta med ”här-och-nu”-frågor eller att släcka bränder av olika slag. Uppdraget är mer att blicka in i framtiden. Men det finns så klart undantag.

– Ta det här med Kopparbergs Göteborg FC. Det var inget som var planerat utan snarare blev serverat. Då var styrelsen rörande överens om att det här är något som vi måste undersöka mer. Om det gick att förena Kopparbergs med BK Häcken, så skulle vi göra det, säger han.

Så blev det också. Cirka 90 procent av medlemmarna sa ja på föreningens extra årsmöte. Från och med säsongen 2021 spelar därför de regerande svenska mästarna i Häckens färger att lägga till det damlag som man redan har i spel fast i division 2.

Ett hårt slag

Två år i rad har klubben tvingats att ställa in Gothia Cup på grund av den rådande pandemin.

De ekonomiska konsekvenserna är betydande med ett omsättningstapp på sammanlagt cirka 200 miljoner kronor för 2020 och 2021. En del av 2020 års förlust fick man täckning för från Riksidrottsförbundet.

– Då som nu försökte vi in i det sista hålla dörrarna öppna för att driva på en turnering i mindre skala, säger Johan.

– Det var ett hårt slag för föreningen och ett hårt slag för Gothia Cup-organisationen. Det är många arrangemang som BK Häcken står för som vi inte tänker på när man bara tittar på en allsvensk tabell och matcher, säger han.

– Det är så klart av stor vikt för oss att omsättningen finns och att det blir pengar över. De pengarna har vi använt för att bygga upp ett eget kapital och en stabil klubb. Nu är det några år med magra resultat.

Distans till det sportsliga

Det finns självklara saker som en styrelse ska göra men också sådant som man inte ska göra. En sådan är att inte vara drivande i det sportsliga arbetet.

Hur mycket är ni involverade i exempelvis A-lagsspelare in och ut?

– Som styrelse väldigt lite. Det är vår ordförande ihop med klubbchef och sportchef som tar alla de besluten. Sedan har vi en bra kommunikation i styrelsen. Om det är en stor affär på gång, som exempelvis Alexander Jeremejeff, tar vi en vända i styrelsen, säger han om spelaren som återkom från Dynamo Dresden i Tyskland.

Att värva in hemvändare eller andra namnkunniga spelare är dock inte klubbens arbetssätt just nu. Häcken tänker mycket på ålder och värvar därför ungt samt fyller på från akademin.

Att lägga sig i hur laget formeras i matcher är inget som styrelsen har för vana att göra – även om alla som står vid sidan av ändå blir något av en expert.

– Det hör nog till ett stort hjärta och ett stort engagemang att det blir impulsiva känslor. Men vi har väldigt stor distans till det sportsliga, menar Johan.

Namn: Johan Lövqvist

Ålder: 48 år

Familj: Sambon Hanna Obert och döttrarna, Ellen, 18, och Märta, 14. Märta spelar fotboll i Stenungsunds IF där Johan är fotbollsförälder.

Bor: I hus på Stenungsön i Stenungsund.

Arbetar: VD på Baltic Safety Products AB.

Aktuell som: Styrelseledamot sedan 2017 i BK Häcken.