Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Måns Gustavsson och Jonathan Fogelström har känt varandra i många år och även spelat tillsammans i Stenungsunds HF. Nu har duon startat ett företag ihop med koppling till ishockey. Bild: Tony Balogh
Måns Gustavsson och Jonathan Fogelström har känt varandra i många år och även spelat tillsammans i Stenungsunds HF. Nu har duon startat ett företag ihop med koppling till ishockey. Bild: Tony Balogh

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Forna lagkamrater startar företag

De lärde känna varandra som pojklagsspelare och har spelat tillsammans i Stenungsunds HF. Båda har fått mycket av ishockeyn. Nu vill Jonathan Fogelström och Måns Gustavsson ge tillbaka till sporten via ett gemensamt företag.

Jonathan och Måns är båda födda 1993 och träffade varandra när de började spela i Bohusläns distriktslag. Jonathan är fostrad i Stenungsund HF medan Måns kommer från Uddevalla HC.

– Vi gick båda i högstadiet när vi lärde känna varandra. Senare gick vi vidare till ishockeygymnasium i Grums. Där spelade vi i samma lag och bodde inte särskilt långt ifrån varandra. Det var där vänskapen utvecklades mer och mer, säger Måns.

Båda har också spelat tillsammans i Huddinge samt några säsonger i Stingers – senaste var 2018/19. Medan Jonathan fortsatt spela i Stingers, där han för övrigt är lagkapten, har Måns lagt av på grund av tidsbrist.

– Men kärleken till sporten kommer man att ha kvar eftersom man har hållit på så länge, säger Måns som studerar ekonomi på Högskolan Väst i Trollhättan samt arbetar halvtid.

Varannan månad

Sakta men säkert har tankarna på att starta någon form av verksamhet baserad på ishockey växt fram.

– I och med att det har varit paus från hockeyn har vi kanske haft mer tid att grubbla på och hitta en produkt, säger Jonathan som bor och arbetar i Göteborg.

Hockeytejper är exempel på något av det som återfinns i det första utskicket av prenumerationstjänsten Hockeyboxen. Bild: Tony Balogh
Hockeytejper är exempel på något av det som återfinns i det första utskicket av prenumerationstjänsten Hockeyboxen. Bild: Tony Balogh

Hockeyboxen är en prenumeration där man en gång varannan månad får hemskickat en låda med förbrukningsvaror relaterade till sporten.

– Det kan vara allt från munskydd till skridskosnören och hockeytejp. Innehållet kommer att variera beroende på tid på säsongen, säger Jonathan.

Den första lådan, som går ut i nästa vecka, innehåller bland annat hockeytejp och en vattenflaska. Med lådorna kommer också annat ”godis” i form av t-shirt, stickers med mera.

– Värdet i boxen kommer alltid att överstiga det faktiska prenumerationspriset, säger Jonathan.

Kontakt med Boo IF

I första hand jobbar man mot spelare på junior- och seniornivå, men har ambitioner på att etablera samarbeten med klubbar. En är på gång. I Stockholm.

– En son till en gammal tränare till mig är sportchef i Boo IF med 400 medlemmar. Han hörde av sig till mig, säger Jonathan.

– Tanken är att vi ska skicka upp en box till varje årskull som de i sin tur kan dela ut som pris till exempelvis Årets kompis.

Självfallet kommer duon framöver även att vända sig till hockeyklubbar i Bohuslän.

Ge tillbaka till hockeyn

Tjänsten är inte gratis men det finns trots allt en filosofisk aspekt av att så att säga ge tillbaka till ishockeyn.

– När vi var små och fick springa till en cafeteria (i en ishall) för att köpa tejp fanns inte den här tjänsten. De enda i mindre föreningar som får något gratis är A-laget, säger Måns.

– Och vi två hade aldrig träffats om vi inte hade idrottat, säger Jonathan och fortsätter:

– Idrott är viktigt. Man skapar vänner, man lär sig ta med- och motgångar, planera med mera. Det var ovärderligt för oss. Kan vi hitta en produkt som kan stimulera någon att fortsätta med sin sport, ja då har vi lyckats!