Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Hogialoppet är mer än bara ett lopp

Under en vecka i september har några av Hogias medarbetare varit med som gästlärare i löpträning under idrottslektioner för elever på teknikprogrammen. Kommande lördag 18 september stundar Hogialoppet.
– Hälsa är inte bara något man ska göra när man är ung utan är något som fortsätter genom yrkeslivet, säger Kristin Krylberg som arbetar med arbetsmiljö och hälsa på Hogia.

På lördag går den tredje upplagan av Hogialoppet av stapeln. 2019 genomfördes loppet på vanligt sätt medan det 2020 på grund av pandemin fick ske digitalt. Årets upplaga sker också digitalt.

– En nyhet i år är att man kan springa som lag. Det största laget som är anmält nu består av 33 personer, säger Kristin Krylberg om det 6,8 kilometer långa loppet.

Loppet är kostnadsfritt och öppet för alla som vill delta. Det är inte heller exklusivt för Stenungsund med omnejd. Löpare från till exempel Kalmar, Lidingö och Piteå har anmält sig. I skrivande stund rör det sig om cirka 250 anmälda.

– Men jag siktar på att vi ska bli fler än förra året. Då deltog 300, säger Krylberg.

– Registreringen av loppet sker via en app där tid och sträcka mäts enkelt med GPS. Man kan göra loppet precis var man vill och när man vill den 18 september.

Startade löparklubb

Roger Persson är en av Hogias cirka 650 anställda. Han har arbetat för IT-företaget i mer än 20 år och är försäljningsansvarig på ett av de 27 bolagen.

– För tolv år sedan började jag springa lite mer och då bland annat på lunchen. Några av oss skapade en löparklubb – Hogia Running Club – för att främja löpning, säger Roger om det han beskriver som ”ett enkelt och inte särskilt tidskrävande sätt att aktivera sig”.

Löparklubbens initiativ om ett lopp förverkligades i samverkan med HR-avdelningens team för arbetsmiljö och hälsa.

– Ungefär en tredjedel av alla anställda var medlemmar i löparklubben, säger Krylberg.

Lopp öppet för alla

För att nå ännu fler har Kristin och Roger under tiden fram till loppet fått möjlighet att vara gästlärare för över 100 studerande på Nösnäsgymnasiet. Gymnasieskolan ligger rent geografiskt nära Hogias huvudkontor. Delar av skolans utbildning är också förlagd hos företaget.

– Vi gör saker tillsammans och då inte bara utbildning utan även hälsa. Nu handlar det om att få igång glädjen i att springa, säger Krylberg.

Kristin pratar en stund med eleverna om Hogia och loppet medan Roger visar konkreta teknik- och löpövningar.

– För en del är kanske löpningen ett ”ok”, man får tunnelseende, men det går att leka med löpningen.

Sätta upp mål

Många vill börja träna och kommer också igång men fortsätter kanske inte.

Tips på hur man ska kunna fortsätta träna?

– För mig var det att sätta upp ett mål. I mitt fall var att jag skulle gifta mig och att jag ville se presentabel ut på bröllopsfotot ha ha!

Men det kan du – förhoppningsvis – bara göra en gång?

– Men då hade man kommit in i det. Då kan man till exempel boka sig för ett lopp. Hogialoppet är ett bra tillfälle.