Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hockeydomaren Mikael Holm från Skärhamn har avancerat till semifinal i det pågående SM-slutspelet i ishockey. Ikväll dömer han mötet mellan Rögle och Skellefteå. Bild: BOBBO LAUHAGE
Hockeydomaren Mikael Holm från Skärhamn har avancerat till semifinal i det pågående SM-slutspelet i ishockey. Ikväll dömer han mötet mellan Rögle och Skellefteå. Bild: BOBBO LAUHAGE

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Holm gick vidare i SM-slutspelet

Inte helt oväntat gick SHL-domaren Mikael Holm från Skärhamn vidare i det pågående SM-slutspelet i ishockey. Ikväll går han i elden för att döma matchen mellan Rögle och Skellefteå.

Åtta kvartsfinallag har blivit fyra. Rögle tar sig an Skellefteå medan Växjö och Örebro möts i den andra – de senare två lagen började spela redan i torsdags kväll.

På samma sätt som det blir färre lag kvar blir det också färre huvuddomare kvar.

Dömer ni huvuddomare samma semifinaler?

– Det varierar nog. Man brukar vara x antal domare som följer en serie. Man dömer kanske inte alla matcher utan vilar någon match, säger Holm.

Är det samma domarpar?

– Nej, det är inte par utan snarare triad. Allt kan ju ju bytas ut beroende på vad som händer, men grundtanken är tre.

”Kände mig bekväm”

Totalt är alltså sex domare igång i semifinalerna. Beskedet att Holm skulle få döma kom den gångna helgen.

– Jag har känt mig jävligt nöjd med det som jag hade åstadkommit i åttondelen och kvartsfinalen. Jag kände mig bekväm, säger Holm.

– Som med allt annat vill man ju vara med när det avgörs.

Hur har slutspelet generellt varit så här långt?

– Den serien jag hade – den mellan Växjö och Färjestad – var ju väldigt jämn även om Växjö till slut vann med 4–0. Det kunde ha gått lite hur som helst, men Växjö lyckades vinna fyra raka, säger han.

Som synes av semifinallagen är ingen klubb hemmahörande i någon av de tre största städerna i Sverige det vill säga Stockholm, Göteborg och Malmö.

Vad säger det dig?

– Jag vet inte om det säger så mycket om hockeyn generellt sett utan det här går i cykler, säger han.

– De lag som är i semifinal har gjort ett gediget jobb i flera år och som nu bär frukt. Det ska bli grymt intressant att se vart det tar vägen!

Bästa minnen

I denna andra änden är det lag som tvingas lämna SHL. I ångestmötet mellan klassiska Brynäs och lika klassiska HV71 var det till slut det senare laget som, efter 36 raka säsonger i den högsta serien, fick ta steget ned i allsvenskan.

Kan du som domare ha en åsikt om det?

– Först och främst är det jäkligt tråkigt vilket lag som än hade fått lämna. Det är fyra tränare och fyra domare som egentligen inte vill vara just där. Det tyckte jag speglade matcherna. Man höll väldigt hårt i klubborna och spelade inte ut, säger Holm.

– Men sådana är reglerna. Någon måste lämna SHL. Den här gången blev det HV71.

Som domare finns det vissa hallar och städer som det är extra trevligt att döma. För Holm är Kinnarps Arena i Jönköping just en sådan.

– Dels är det ju inte så långt för mig att resa dels är det alltid mycket folk och bra tryck. Några av mina bästa minnen har jag haft i Kinnarps Arena.