Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Huset i Getskär med magnifik utsikt över Hakefjorden har av tekniska myndighetsnämnden tilldelats Byggnadspriset för 2020. Bild: Patrik Persson
Huset i Getskär med magnifik utsikt över Hakefjorden har av tekniska myndighetsnämnden tilldelats Byggnadspriset för 2020. Bild: Patrik Persson

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Husdrömmen fick Byggnadspriset

De byggde ett hus som uppmärksammades i ”Husdrömmar” i Sveriges Television. Nu får paret Linus Fernström och Karin Persson ta emot Byggnadspriset för 2020. ”Något vi alla kan vara stolta över” står det i prismotiveringen.

Politikerna i tekniska myndighetsnämnden i Stenungsunds kommun delar varje år ut ett byggnadspris till ett bostadshus eller byggnad som under året utmärkt sig arkitektoniskt.

Priset för 2020 har nämnden valt tilldela det hus på tomten Bärby 1:19 i Getskär strax utanför Stora Höga som bland annat har blivit uppmärksammat via Sveriges Televisions programserie ”Husdrömmar”.

”I Bärby hittar vi en villa som hänger ut över berget och tar för sig och utnyttjar den imponerande utsikten över havet och Stenungsund. En känsla av husen på bergsklipporna i Los Angeles men anpassat till ett nordiskt uttryck på västkusten i Stenungsund” skriver nämnden i sin motivering.

”Villan som familjen själva skickligt ritat utan hjälp av erfaren arkitekt, ligger i en vinkel som ansluter och landar i bergskullen till väster och fortsätter sedan och sticker rakt ut mot norr och utsikten.”

Detta att vända en villa mot norr är inget nytt, fortsätter nämnden.

”Förr i tiden vändes ofta finare hus mot norr för att på så sätt få utsikten belyst. Idag när vi har välisolerade hus är en annan anledning att kunna kontrollera värmeinstrålningen och solbländningen på ett miljösmart sätt utan solskydd som inkräktar på fasadens gestaltning.

Det är en ganska detaljerad beskrivning som ges av det hus som paret Fernström och Persson har skapat.

Linus och Karin i samband med inspelningen av ”Husdrömmar”. Till höger syns programledaren Anne Lundberg och arkitekten Gerth Wingård.
Linus och Karin i samband med inspelningen av ”Husdrömmar”. Till höger syns programledaren Anne Lundberg och arkitekten Gerth Wingård.

”Fasaden mot gatan med mindre fönster tillåter ingen insyn och är en plats som medger en frikostig och välkomnande trädgårdsentré” skriver man och fortsätter:

”Samtidigt på andra sidan huset mot bergskullen inramas en trädgårdsdel mot väster av mer privat karaktär. Här har fasaden stora fönster med ogenerade siktlinjer och vyerna mot horisonten.

Strävan efter att skapa rena linjer och ett modernt uttryck finns överallt.

”Fönster, dörrar och skåp följer från golv till tak och blir en del av helheten utan passbitar, klumpiga fogar och lister. De flesta detaljer och materialmöten är noga genomtänkta och den som beskådar byggnaden kan verkligen glädjas över att hantverkarna till fullo har fått använda all sin yrkeskunskap för att stolta kunna visa upp ett stiligt resultat” skriver nämnden.

”Alla har inte möjligheten eller drivkraften att bygga en villa som denna i Bärby. Men att någon har gjort det, satsar i kommunen och därmed höjer livsglädjen i hela området kring Getskär och Stenungsunds kommun är något vi alla kan vara stolta över.”