Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sebastian Spante i Sävehof i kamp mot Fredrik Olsson i Lugi i den andra semifinalen i bäst av fem. Ikväll kan Sävehof nå ännu en SM-final i handboll. Bild: CHRISTIAN ÖRNBERG
Sebastian Spante i Sävehof i kamp mot Fredrik Olsson i Lugi i den andra semifinalen i bäst av fem. Ikväll kan Sävehof nå ännu en SM-final i handboll. Bild: CHRISTIAN ÖRNBERG

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Ikväll kan Spante nå SM-final

På pappret ser det ut som att Sävehof har haft en tämligen bekväm resa i SM-slutspelet i handboll. Ikväll kan laget säkra ännu en plats i en SM-final. Sebastian Spante insisterar på att det fortfarande är hårt arbete som gäller.

Sävehof har onekligen skaffat sig ett gynnsamt läge. I bäst av fem matcher leder laget just nu med 2–0 över Lugi och spelar i afton dessutom hemma i Partille Arena.

När Lokaltidningen STO når den SHK-fostrade vänstersexan förbereder han sig för ännu ett av veckans många träningspass.

På fem spelade slutspelsmatcher – tre i kvartsfinalen mot Guif och två mot Lugi – har laget gått segrande ur samtliga. Seger ikväll och Sävehof kan få möta Skövde som i sin tur leder över Kristianstad med 2–0 – match tre spelas på lördag eftermiddag.

Har det varit en behaglig resa – så här långt?

– Behaglig vetetusan! Det har varit hårt jobb i varje match. Det har visat sig att det lönar sig att vi verkligen gått in på djupet på lagen som vi har mött och kommit ut med aggressivitet, säger han.

Träff på allt

Mot Guif vann Sävehof de två hemmamatcherna med en boll (två x 28–27) medan bortamatchen i Eskilstuna gick till förlängning och till slut seger med 31–28.

– Och den första matchen mot Lugi var tajt i princip hela matchen, säger Spante om segern som till slut skrevs med 34–28.

Sebastian Spante utanför sin arbetsplats: Partille Arena. Match tre i SM-slutspelets semifinal spelas ikväll mot Lugi. Bild: Tony Balogh
Sebastian Spante utanför sin arbetsplats: Partille Arena. Match tre i SM-slutspelets semifinal spelas ikväll mot Lugi. Bild: Tony Balogh

– De ledde med en boll med en kvart kvar, men sedan kunde vi rycka ifrån i slutet, säger Spante.

I semifinal två blev det dubbelt så stor segermarginal: tolv bollar.

– I den matchen fick vi träff på så otroligt många saker: kontringsspel, försvarsspel, målvaktsspel, uppställt anfall – precis allt klickade! Då kan det bli sådana resultat, menar Spante.

Vad är det som gör att ett lag, som ni, ändå till slut lyckas vinna?

– Svårt att säga men det är detaljer som avgör. Så länge vi vågar vinna istället för att vara rädda för att förlora har vi mycket vunnet på det, säger han.

– Men som det ofta är i ett slutspel är det de små grejerna som ibland avgör.

Kan göra förbättringar

Förberedelserna har sedan i söndags bestått av träningar i kombination med att titta en del på matchsekvenser på video.

– Även om det blev stora siffror i senaste matchen finns det alltid saker som man kan förbättra i olika sekvenser av en match.

Hur har det gått för din egen del?

– Det har väl gått bra. Jag försöker bidra med det jag kan när jag är inne på banan liksom på bänken med att hjälpa laget med energi och stötta alla på banan.

Vågar man, när man leder med 2–0 och har två av de tre kommande matcherna hemma, säga att det ”här kan vi inte bomma”?

– Nej, absolut inte! Det vore farligt att göra så. Man måste fokusera på här och nu och att göra allt vi kan för att vi ska ta den matchen. Och blir det inte så är det bara att ladda om och ta nästa, säger han.

– Det är ingen idé att älta. Då blir det större än vad det är, säger Spante som skickar en hälsning:

– Hoppas att många från Stenungsund kollar på matchen!