Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marith Rutgersson är ordförande i Vallens IF som är en av de största ungdomsföreningarna i STO-regionen. Bild: Lars Aronsson
Marith Rutgersson är ordförande i Vallens IF som är en av de största ungdomsföreningarna i STO-regionen. Bild: Lars Aronsson

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Inställt Gothia drabbar lokala lag

Den internationella ungdomsturneringen Gothia Cup 2021 ställer in för andra året i rad. Det påverkar bland annat fotbollsklubbar i STO-regionen.

Två exempel är Stenungsunds IF och Vallens IF. Sif hade ett av sina äldre lag på väntelista för eventuellt deltagande medan Vallen hade ett lag som väntade på besked.

– Tanken var att vi skulle spela med våra 13- och 14-årslag, både tjejer och killar, men det var bara F14 som kom med – de andra var på väntelista, säger Marith Rutgersson, ordförande i Vallens IF.

– Man kan säga så här: när man bor i Stenungsund borde man få spela Gothia Cup någon gång i sitt liv.

Nu är det inte möjligt. På samma sätt som 2020 är det pandemins inverkan som omöjliggör ett genomförande av den välkända fotbollsturneringen som skulle ha gått av stapeln under perioden 18-24 juli.

Vad gäller cupspel använder sig föreningen av den så kallade Vallentrappan.

– Vi gör olika saker i olika åldrar där cupspel är en del, säger Rutgersson.

– När man elva år åker man till Öbollen och när man är tolv år åker man till Ulvacupen, säger hon om de två cuper som är inställda – den senare av de två gick ut med sitt besked så sent som i måndags kväll.

– De som är 13 och 14 år ska åka till Dalecarlia Cup i Borlänge och de (läs: arrangörerna) tar sitt beslut i mitten av maj månad. Där vet vi inte om den cupen också blir inställd.

Rutgersson beskriver Ulvacupen som ”ett övernattningsäventyr även om det inte är längre bort än Skövde”.

– Men det är lite lagom att få sova borta när man är tolv år gammal. Man åker till cuper för att vinna men man kan också åka iväg för att skapa gemenskap, menar Rutgersson.

Vallen har inget samarbete med Gothia Cup i form av att erbjuda tjänster av olika slag som i sin tur kan generera intäkter för klubben.

– Vi har pratat om det och det kan ju vara en intressant väg, säger Rutgersson.

Vallen har dock under ett antal år varit värdar för olika utländska lag.

– Flickor 04 och pojkar 05, tror jag att det var, har haft var sitt lag på besök. De har varit här oss under en kväll. Vi har spelat mot dem och sedan varit på Getskär för att grilla och bada, säger Rutgersson.

– Gothia Cup har det som ett erbjudande till sina lag och vi har fått vara värdar vid två tillfällen.

Klubben får dock inga pengar för detta.

– Det är bara en form av utbyte med ett lag från ett annat land.