Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter moget övervägande har Jan Johannesson bestämt sig: det blir fortsatt spel i Svenshögens SK. Han har gjort 17 säsonger i Ödsmåls IK – den klubb som han en gång började spela i som barn. Bild: Niklas Ohlson
Efter moget övervägande har Jan Johannesson bestämt sig: det blir fortsatt spel i Svenshögens SK. Han har gjort 17 säsonger i Ödsmåls IK – den klubb som han en gång började spela i som barn. Bild: Niklas Ohlson

Jan Johannesson lämnar Ödsmåls IK – efter 17 säsonger

Efter hela 17 A-lagssäsonger i Ödsmåls IK lämnar fotbollsprofilen Jan Johannesson föreningen. Ny klubbadress blir Svenshögens SK i division 6.
– Jag har funderat 100 gånger för Ödsmål är ju mitt lag, säger han.

Under rubriken ”Bomben – Jan Johannesson är klar för Svenshögen SK” trumpetade Oilers ut nyheten i helgen.

Stora ord kan tyckas men Jan Johannesson är onekligen en lokal fotbollsprofil. Det blir man om man som han har fostrats i ÖIK och dessutom hunnit med 17 år i A-laget. Som kunde ha varit 18 år om han inte hade byggt hus under ett år och då bodde i Hamburgsund.

Helt obekant för SSK är han inte då föreningarna tidigare haft ett samarbete kring lag och då Jan representerade Oilers i några matcher.

– Jag var till exempel med och kvalade med Svenshögen hösten 2020 precis innan uppehållet. Men egentligen håller jag väl på att trappa ner, säger han.

Ringde varje dag

SSK har för säsongen 2021 en ny tränare i Kristoffer Dennerbrant.

– Jag har spelat ihop med honom för en herrans massa år sedan i både Stenungsunds IF och Ödsmåls IK, säger Johannesson.

– Han ringde mig nästan varje dag i flera månader ha ha! Han har fått med en del killar från Vallens IF plus att Christopher Normén och Anders Olander, som jag har spelat med i Ödsmål, är med i laget.

En krånglande menisk har gjort att träningarna för Jan bestått av padel i ett halvår. I helgen spelade han dock en dryg kvart när Oilers och ÖIK möttes i en träningsmatch. Då hade han inte spelat fotboll på typ ett halvår.

Men du gjorde mål ändå, va?

– Nej, jag gjorde ju inte det! Jag missade tre frilägen! Det var kasst! Men jag var där.

Pendlade från Norge

Jan började spela i Ödsmål där han också är uppvuxen. Dock hade klubben på den tiden inget lag när han blev tio år. Under fem år spelade han därför i Stenungsunds IF.

– Men sedan lade jag av med fotbollen. Jag är ju egentligen tennisspelare. Det är tennis som jag kan. Jag började med fotbollen igen i Ödsmål när jag var 20 år, säger Johannesson som under tio år bodde i Norge men pendlade hem till Ödsmål för att spela matcher.

– Jag har ju egentligen aldrig tränat fotboll – bara spelat matcher ha ha!

På vägen hade det blivit en hel del mål men dock inte mot Ödsmål i helgen i den match som SSK förlorade med 0–4.

Var det konstigt att möta Ödsmål?

– Det är klart att det var konstigt. Jag känner ju hela laget väl. Det var lite vemodigt och det kändes som att en epok var slut.

100 gånger

Fortsatt spel i ÖIK hade för Jans del blivit för tungt med tanke på att en enkelserie ska spelas på bara några få månader.

– Två matcher i veckan. På tre månader. Det hinner jag inte, säger han.

Johannesson har dessutom familj med två barn samt sedan tre år tillbaka jobbet som VD på Modern Elteknik i Göteborg med 35 anställda och 150 miljoner kronor i omsättning att tänka på.

– Men jag har funderat 100 gånger för Ödsmål är ju mitt lag! Jag har sagt till dem att om spelare blir skadade, så kan jag hjälpa till, säger han som fortsätter med SSK.

– Det passar mig helt enkelt bättre – jag är ju snart 40 år.