Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Emma-Nellie Örtendahl och Sofia Borgström från Orust JK är två av Sveriges hopp på damsidan i klassen Ski Ladies när VM i jetski kommande helg inleds i Olbia på Sardinien. Här ses de på pallplatsen i samband med en VM-deltävling hösten 2019  vilket var det senaste året som ett komplett världsmästerskap kunde genomföras. Bild: Vittorio Ubertone
Emma-Nellie Örtendahl och Sofia Borgström från Orust JK är två av Sveriges hopp på damsidan i klassen Ski Ladies när VM i jetski kommande helg inleds i Olbia på Sardinien. Här ses de på pallplatsen i samband med en VM-deltävling hösten 2019 vilket var det senaste året som ett komplett världsmästerskap kunde genomföras. Bild: Vittorio Ubertone

Klubbkamraterna från Orust JK i VM-premiär på Sardinien

Klubbkamrater men också konkurrenter. Kommande helg i Italien avgörs den första VM-deltävlingen av förhoppningsvis tre i jetski. Två favoriter på damsidan är Emma-Nellie Örtendahl och Jonna Borgström som båda representerar Orust Jetskiklubb.

På samma sätt som väldigt många andra idrotter påverkades även den spektakulära vattensporten under 2020 av pandemin. En komplett tävlingssäsong hann aldrig genomföras.

I den deltävling som förra året kördes i Kuwait den 13-15 februari krockade i klassen Ski Ladies klubbkompisarna Jonna Borgström och den då regerande världsmästarinnan Emma-Nellie Örtendahl med varandra.

De kom till slut på femte respektive sjätte plats där Jessica Chavanne vann deltävlingen. Arrangörerna valde senare att utse fransyskan till världsmästare för 2020.

Flyger till Sardinien

Sedan dess har det inte arrangerats någon VM-deltävling. Inte förrän nu.

Med start nu på fredag den 17 september och tre dagar framåt står hamnstaden Olbia på nordöstra Sardinien som värd för den första deltävlingen som förhoppningsvis ska följas av en i Kuwait den 11-13 november och avslutning i Sharjah i Förenade Arabemiraten den 13-18 december.

Emma-Nellie Örtendahl är redo för att begå VM-premiär vilket sker i Olbia på Sardinien. Hon kör en så kallad Kommander. Bild: Vittoria Ubertone
Emma-Nellie Örtendahl är redo för att begå VM-premiär vilket sker i Olbia på Sardinien. Hon kör en så kallad Kommander. Bild: Vittoria Ubertone

Idag tisdag flyger – för första gången på mer än 18 månader – Emma-Nellie till Italien. Hela familjen inklusive Emma-Nellies pojkvän följer med. Även främste utmanaren – Jonna Borgström – samt familj, däribland systern Sofie, som också kommer att tävla, reser ner idag.

Avresan följer på en period av mycket arbete med att få allt på plats, däribland de maskiner som de ska ta tävla med plus allt det tekniska som kommer med det.

LÄS MER: Tre gånger Orust på EM-pallen

– Vi eller mest pappa (Mats, mekaniker) grejade hela förra veckan med det, säger Emma-Nellie.

– Alla svenskar, ett par norskar och några till skickar allt med lastbil, säger Jonna som även hon har sin pappa med sig som mekaniker. Efter Olbia ska allt i nästa vecka skickas till nästa deltävling som är i Kuwait.

Den packade lastbilen befinner sig i skrivande stund på väg till Sardinien. En granne till Emma-Nellie plus en kompis till honom har tagit på sig uppdraget att köra.

Vågor i hamnen

Planen är att transporten ska anlända till Olbia under onsdagen.

– Då får man börja med att packa upp, förbereda sig, genomföra besiktning på torsdag plus träning och så är det race på lördag och söndag, säger Emma-Nellie.

Jonna Borgström tog två SM-guld i två klasser – Ski GP och Ski ladies – när de svenska mästerskapen i jetski avgjordes i Lidköping för en månad sedan. Bild: Ulf Fabiansson
Jonna Borgström tog två SM-guld i två klasser – Ski GP och Ski ladies – när de svenska mästerskapen i jetski avgjordes i Lidköping för en månad sedan. Bild: Ulf Fabiansson

Hon beskriver Olbia som ett vackert ställe. Att hon har den kunskapen är kanske inte så märkligt eftersom hon tävlar där för fjärde gången.

– Det är mitt i centrum på promenadavstånd från centrum. Det är en hamn med stora betongkanter, så vågorna studsar. Det blir otroligt mycket vågor efter ett tag!

Jonna tävlar för tredje gången.

– Det känns nästan som hemma och det är skönt att få komma tillbaka.

Kommer att fajtas

Såväl Emma-Nellie som Jonna kör på en så kallad Kommander.

LÄS MER: Medaljregn över Orust Jetskiklubb – tog hem 14 SM-tecken

– Den är lite plattare i skrovet och inte så v-formad som den jag hade innan, säger Emma-Nellie. Ju mer v-formad den är desto bättre tar den i vågor och sjö, men desto plattare skrov desto högre toppfart får den.

– Den går rätt bra på vågor men den är svårare att hantera. Vi får se hur det går i helgen, säger Jonna. Det kommer att bli en utmaning men jag ser fram emot det.

Passar vattnen i Olbia?

– Jag har haft jätteproblem innan men nu känns det OK, säger Emma-Nellie. Man får anpassa körningen efter det som kommer. Men det kommer att bli jättespännande. Jonna och jag kommer att fajtas om att vinna under den här helgen!

Olbia mycket tuffare

Jonna håller med.

– När vi har tävlat i Europa i sommar har det har varit hon och jag som fajtats om vinsterna; de andra har inte riktigt hängt med, säger Jonna som inte tror hennes framgångar i SM har någon inverkan ”för det här här helt andra tävlingar med andra förutsättningar”.

– Men den här tävlingen är annorlunda än vad de andra var och mycket tuffare. Jag tror det är Emma-Nellie och jag som kommer att fajtas mest, säger hon som inte tycker det är märkligt att konkurrera med någon som samtidigt är en klubbkamrat.

– Jag tycker bara det är roligt! Och ska man förlora mot någon är det ens kompis.