Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Linus Fernström har på egen hand arkitektritat det hus i Stora Höga där han och hans familj bor. Nu har hans husdröm tilldelats Byggnadspriset för 2020. Bild: Tony Balogh
Linus Fernström har på egen hand arkitektritat det hus i Stora Höga där han och hans familj bor. Nu har hans husdröm tilldelats Byggnadspriset för 2020. Bild: Tony Balogh

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Linus rörd till tårar över pris

Ett nedladdat designprogram gav ett drömhus och senare uppmärksamhet i SVT. Nu får Linus Fernström ta emot Byggnadspriset för 2020 från Stenungsunds kommun. När Linus läste motiveringen blev han faktiskt lite tårögd.

Idag tisdag blev det offentligt att politikerna i tekniska myndighetsnämnden i Stenungsunds kommun hade tilldelat Byggnadspriset för 2020 till det hus som Linus Fernström ritat och byggt tillsammans med sambon Karin Persson.

Han fick reda på beslutet i måndags kväll men kunde först under tisdagen ta del av motiveringen.

– Jag blev lite tårögd! Det kanske man tycker är löjligt, men det är så mycket känslor i hela projektet för mig och Karin, säger Linus Fernström som med Karin avser sambon Karin Persson.

Linus har ett förflutet som ishockeymålvakt i bland annat Frölunda, Färjestad och Brynäs innan en skada tvingade honom att sluta för några år sedan.

Visste du om att du hade möjlighet att få Byggnadspriset?

– Vi har hört – kanske att vi läste det på nätet någonstans – att vi var nominerade, säger Fernström.

– Och bara det var ju kul att bli nominerad till ett pris som förra året vanns av Gert Wingårdh och dess för innan av andra duktiga arkitekter, säger han.

Som av en händelse var också Gert Wingårdh tillsammans med programledaren Anne Lundberg de som höll i trådarna för TV-programmet ”Husdrömmar” i SVT.

Som hockeymålvakt var han i sin yrkesroll alltid på hemmaplan och kunde tänka ”vi kan vinna SM-guld”. Men detta att vara arkitekt – Linus har ingen formell utbildning men uppenbarligen talang efter att ha laddat ned och tagit hjälp av SketchUp på sin Mac – är att på något sätt befinna sig på bortaplan.

Tänkte du att du kunde vinna Byggnadspriset?

– När jag började rita huset tänkte jag inte att vi skulle vinna någon form av pris, säger Linus och skrattar.

– Det är jättekul att det har blivit uppmärksammat men det är inte tänkt att vara någon form av skrytbyggnad för att kunna visa upp. Både Karin och jag älskar arkitektur och vill bo det här sättet, säger han.

– Det är byggt för oss själva men det är klart att det är kul att det blir uppmärksammat.

Är det något i den ganska långa motiveringen som du har fäst dig extra vid?

– Jag har bara hunnit skumma igenom den en gång, men det är kul att den tar upp detaljerna som jag har lagt så mycket tankar kring för att verkligen få till helheten, säger Fernström.

– Nu pratar jag om mitt eget hus men detaljnivån är faktiskt väldigt, väldigt hög! Det är en blandning av att jag vill ha det så, men också att vi haft fantastiska hantverkare som har löst det på det sätt som jag vill ha det, säger han.

– Det är en sak att sitta med datorn och rita något men det är ett hantverk också. Det har varit viktigt när vi har letat hantverkare. Det har varit folk som verkligen har tyckt att det varit kul att få göra något annorlunda och tänka utanför boxen på andra lösningar, säger han.

– Jag hoppas och tror att alla som varit där känner att de haft en stor del i bygget, att det har varit ett bra samarbete.