Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arrangörerna av Midsummer Match Cup, med idékläckaren och seglingsprofilen Johnie Berntsson i spetsen, skjuter upp eventet till sommaren 2022. Bild: Simon Norberg
Arrangörerna av Midsummer Match Cup, med idékläckaren och seglingsprofilen Johnie Berntsson i spetsen, skjuter upp eventet till sommaren 2022. Bild: Simon Norberg

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Matchracingevent skjuts upp

Matchracingtävlingen Midsummer Match Cup i Skärhamn skjuts upp till sommaren 2022. Det kanske inte helt oväntade beslutet fattade arrangörerna av eventet i samband med ett möte under lördagen.

Eventet i vattnen utanför Skärhamn på västra Tjörn var tänkt att arrangeras veckan efter midsommar.

Dit är det lite knappt två och en halv månad men det rådande läget kring pandemin talar emot att ens försöka fortsätta planera.

– Vi ser inte att det finns förutsättningar, säger Johnie Berntsson, känd seglingsprofil från Stenungsund med rötter på Tjörn.

– Med det vi kan överblicka framåt är den mest rimliga i bedömningen och det mest ansvarsfulla att inte genomföra ett fullt Midsummer Match Cup 2021.

Ni siktar därmed istället på sommaren 2022?

– Ja, precis. Det finns fortfarande samma drivkraft och vilja från oss involverade att få till ett evenemang.

Flera involverade

Det kan vara på sin plats att få klarhet i vilka ”vi” är.

– Jag agerar som tillförordnad projektledare. Jag har en ambition att se om vi kanske kan anställa en projektledare som håller ihop det hela. Tills de förutsättningarna finns håller jag ihop evenemanget som grundare och initiativtagare, säger Berntsson.

– Mats Andersson är ordförande i Tjörns Segelsällskap. Han är projektledare för den sportsliga delen av eventet, säger han.

– Vi har också en projektgrupp på runt tio personer som hjälps åt i olika frågor. Utöver det finns det volontärsgrupper som är mer involverade när vi kommer till det mer praktiska genomförandet, säger han.

– Det sätt som vi har jobbat på har vi gjort utan att driva några kostnader. Vi vill skapa förutsättningarna först innan vi trycker på knappen för beställningar av tält, infrastruktur och allt annat.

16 000 åskådare

Midsummer Match Cup genomfördes första gången veckan efter midsommar 2019.

Matchracingtävlingen samlade några av de bästa seglarna i världen och var ett unikt event då besättningarna ombord på båtarna bestod av lika många kvinnor som män.

I en pressrelease som arrangörerna skickade ut under lördagen nämns att sammanlagt cirka 16 000 åskådare följde eventet under de fem dagar som det pågick.

2020 års upplaga fick ställas in på grund av pandemin.

Södra Bohuslän Turism uttrycker i en kommentar i samma pressrelease sitt stöd men har också förståelse för att evenemanget ställs in.

”Vi ser detta som ett positivt event som drar många lokala, nationella och internationella blickar mot vårt vackra Bohuslän och Skärhamn” säger Ann Haraldsson, VD för Södra Bohuslän Turism.

Inte svårt beslut

Helt oväntat är arrangörernas beslut alltså inte med tanke på hur verkligheten ser ut.

– Var det ett svårt beslut? Det kan man säga att det var, säger Berntsson.

– Men det är lättare att ta ett sådant här beslut än om du har diffusa frågor där man inte har någon aning om det går att genomföra eventet eller inte, säger han

– Det här är ju en pandemi som påverkar stora delar av samhället. Pandemin har kanske lagt sig i juni, men vi kan inte planera för ett event på så lösa grunder. Vi tror att det ansvarsfulla är att köra 2022.