Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Senast cyklisterna stod redo för start var 2019. Under lördagen ger de sig ut på banan på Orust igen.  Bild: Niklas Hedlund
Senast cyklisterna stod redo för start var 2019. Under lördagen ger de sig ut på banan på Orust igen. Bild: Niklas Hedlund

Mountainbike-girot tillbaka på Orust

2021 är året då tävlingsarrangemangen återvänder till STO. Näst på tur är Orust MTB-giro som avgörs under lördagen.

Orust MTB-giro körs under lördagen och i tre varianter. En långbana på 60 kilometer, en kortare variant på 23 kilometer och ett barnlopp.

– Det är ett trevligt lopp och vi har fått mycket beröm för banan. Vi kör på östra sidan på väg 160. Det är mestadels grus och stigcykling men lite asfalt. Det är en ganska lättkörd bana, säger Elsabet Hedenbergh, en av arrangörerna för loppet.

För att få ihop banan har klubben behövt tillstånd från 45 markägare.

– Det var många som inte trodde att vi skulle få tillstånd när vi startade. Men vi har fått det från alla vi har frågat. De tycker det är kul, men det innebär också att det krävs mycket folk för att genomföra arrangemanget.

Sammanlagt är det cirka 50 funktionärer på plats under lördagen.

– Det är rätt mycket att rodda. Vi är ju inte så många som håller ihop trådarna, men totalt blir det väldigt många. Bara det att markera ut banan är ett jättearbete. Sen provcyklar vi banan under lördagen för att se till att allt är rätt, säger Elisabet.

Sen ska allt plockas bort?

– Ja, vi har en fyrhjuling som kör direkt efter cyklisterna och börjar plocka ner. Det är lika mycket jobb då.

Priset då? Det är en special designad glasmedalj från Svanesundskonstnären Lars Sestervik.

I år är annorlunda

2020 tvingades man till uppehåll på grund av coronapandemin. Men nu är loppet tillbaka.

– Vi startade tillsammans med lokalförening som heter OrustMat. Vi ville göra ett större event och har haft både matmarknad och kulturvandring tillsammans med det här loppet. Men i år är lite annorlunda med tanke på Covid, säger Hedenbergh och fortsätter:

– Det var rätt sent vi fick reda på att taket höjdes för deltagarantalet. Nu är det bara cykel i år sen får vi se framöver hur det utvecklar sig.

Uppemot 800 deltagare tidigare år

Loppet som genomfördes första gången 2017 har sedan körts ytterligare två gånger då det också varit ett seedningslopp till cykelvasan. I år är cyckelvasan inställd, vilket kanske påverkar dragningskraften för loppet.

Innan Covid hade girot upp emot 800 deltagare. I år blir det inte lika många, men 227 har anmält sig och ytterligare lär tillkomma under lördagen.

– Vi har ingen aning om hur många som efter anmäler sig. Det blir inte lika stort i år men vi tyckte att vi skulle göra det eftersom vi fick. Även om vi misstänkte att det skulle bli färre, berättar Elisabet Hedenbergh.