Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Eleonore Höglund är klubbchef på Tjörns GK som i sommar tar emot några av de allra bästa nordiska golfarna på såväl dam- som herrsidan. Om tävlingen nu går att genomföra, vill säga. Bild: Ingemar Hammarström
Eleonore Höglund är klubbchef på Tjörns GK som i sommar tar emot några av de allra bästa nordiska golfarna på såväl dam- som herrsidan. Om tävlingen nu går att genomföra, vill säga. Bild: Ingemar Hammarström

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Nordiska golfeliten till Tjörn

Senast vid utgången av april månad måste Tjörns GK ha bestämt sig för om man kan genomföra den tävling som kommer att locka delar av den nordiska golfeliten på såväl dam- som herrsidan.

Tjörn Open är planerad att arrangeras helgen innan midsommar det vill säga den 19-20 juni.

Tjörns GK:s klubbchef Eleonore Höglund beskriver digniteten på den tävling som skulle ha arrangerats förra året men som då ställdes in på grund av pandemin.

– Det är en proffstävling och en undertour till Nordic Golf Tour. Förra året hade vi tänkt ha enbart en ren damtävling. Men Svenska golfförbundet gjorde om tävlingarna, så det blev både herr- och damtävling, säger Höglund.

– Vi har valt att ha samma prissumma för både herr och dam det vill säga 50 000 kronor var. Vi vet inte om vi är ensam klubb om att ha det så i Sverige – det kanske är någon klubb till – men vi tycker det är viktigt i det jämställdhetsarbete som vi har gjort, säger hon.

Eventuellt wild cards

För den som undrar är det en ensam vinnare i respektive klass som tar hem hela prissumman.

Det finns en begränsning på antalet deltagare med ungefär 100 på herrsidan och cirka 50 på damsidan.

– Vi tänker att vi det här året får 100 deltagare. Beroende på hur många som är med kan vi också få några wild cards som vi kan använda för våra egna duktiga spelare, säger Höglund som syftar på spelare från TGK.

Mest prestigefyllda

Deltagarna kommer inte enbart från Sverige utan även Norden men kanske inga fler utanför Skandinavien.

– Det skulle jag tippa med tanke på hur pandemiläget är just nu, säger Höglund.

För Tjörns GK är detta den i särklass mest prestigefyllda tävlingen på väldigt länge – om inte någonsin.

– 2011 arrangerade vi ett riksmästerskap för damer, så det här är den största tävlingen, säger hon.

Söker sponsringsstöd

För att kunna genomföra tävlingen söker TGK stöd på olika sätt, däribland 75 000 kronor i sponsringsstöd från Tjörns kommun.

Är det avhängigt för att ni överhuvudtaget ska kunna genomföra Tjörn Open?

– Ja, det är det. Och det är på grund av pandemin. Annars hade vi arrangerat en pro am-tävling för sponsorer och företag där vi skulle få in en del intäkter, säger Höglund.

Beslut i april

Beroende på pandemiläget finns det ett så kallat ”point of no return” det vill säga ett datum då man senast måste ha bestämt sig för om man kan genomföra Tjörn Open eller inte.

– Det är ganska snart.

Innan april månads utgång?

– Ja, innan april månad.