Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Nystart med hundra procent glädje – Sif satsar framåt

Mycket snack och liten verkstad blev stor verkstad och lite snack.
Stenungsunds IF har inför 2021 organiserat om damfotbollen för att få fler spelare att spela längre istället för att flytta eller sluta helt.
– Kan vi få tjejerna att stanna under tre-fyra år kommer vi att ett djävulskt bra lag, säger Erik Olsson som leder utvecklingslaget.

Sif har under en lång rad av år internt pratat om att organisera om fotbollen på damsidan. Att komma till skott har dock tagit tid.

I styrelsen sitter nu två ledamöter – Kristin Dahlbom och Frank Fahler – som har till uppdrag att värna dam- respektive herrfotbollen.

– Herrfotboll och damfotboll kommer aldrig att bli exakt likadant, men man kan ha samma förutsättningar för det. Det är det som vi nu har gjort i Stenungsunds IF, säger Erik Olsson som förutom tränaruppdraget även sitter med i klubbens valberedning.

– Nu är det första gången som vi har ett utvecklingslag i Stenungsunds IF som i sin tur ska spela i två serier: Bohusläns FF:s division 1 och division 2 säger Olsson.

– Ettan kommer väl att vara ganska tuff. Då ska vi samarbeta mer med vårt division 3-lag.

Samma förutsättningar

Beslutet som togs var att skapa samma förutsättningar för herr- och damfotbollen

– Vi ska ha samma förutsättningar vad gäller träningstider, träningskläder och att få dem tvättade, egna omklädningsrum med mera, säger Olsson.

A-laget och utvecklingslaget tränar samtidigt fast på var sin planhalva.

– Samtidigt har vi ett rullande schema där två spelare åt gången från utvecklingslaget tränar med A-laget för att känna på det.

Huvudtränare för klubbens damlag säsongen 2021 är Stefan Johansson. Han är ny på posten.

– När jag kom till Sif upplevde att jag att det var lite ”gnäll” bland spelarna, säger Johansson.

– Då fick jag prata med dem. ”Men, tjejer – division 3? Titta er omkring! Hur många andra föreningar har det som ni har det med egna omklädningsrum, dusch och bastu, gymkort på STC med mera?” säger han.

Roligt se unga spelare

Den 19-åriga mittfältaren Emma Holmberg är lagkapten i A-laget.

– Jag är inte sådan som är så gnällig av mig, ha ha! Jag kommer hit för att spela och är egentligen glad för det jag får, sägr Holmberg.

– Tidigare har det kanske varit kommentarer om att ”herrarna får det och det”, men jag har inte lagt någon energi på det, säger hon.

– Utvecklingslaget tränar ju för att komma upp till oss. Det är jätteroligt att så många spelare har chansen att kunna komma upp, säger hon.

– Två spelare tränar med oss i två veckor och de får känna på hur det känns. Det är jätteroligt att få se unga spelare –även om vi som är med i A-laget inte är så gamla vi heller ha ha!

Styrelsen bakom sig

Internt i klubben finns det förståelse för nyordningen. De damansvariga är dessutom bekanta med motsvarande på herrsidan. De senare har sagt att det inte finns någon regel som säger att herrarna alltid ska ha de bästa träningstiderna.

– Och den mentaliteten har inte riktigt funnits tidigare, menar Johansson.

Hur skiljer sig ert sätt att jobba på damsidan i Sif jämfört med andra klubbar i Bohuslän?

– Att vi har styrelsen bakom oss, säger Olsson.

– Det är OK att göra det här. De vill att vi gör det här, säger han som tror att det kanske inte är fråga om samma stöttning i andra klubbar.

Åtta spelare blev 15

Arbetet med att formera respektive lag för den kommande tävlingssäsongen har pågått ett tag.

– Vad var det vi började med i vintras – åtta spelare? Nu är vi 15, säger Johansson.

– Jag har ganska många unga tjejer i A-laget. I division 1 finns det inget övre åldersspann. Det är egentligen en 17-årsserie. Man får ha med sex spelare som är äldre, säger han.

– De som inte får spela A-lagmatcher får spela varje vecka med utvecklingslaget i 17-årsserien istället.

A-laget har dock bara en målvakt.

– Men vi har en målvaktstränare som är jättebra. På torsdagarna tar vi upp två tjejer från utvecklingslaget som tränar ihop med Mathias, säger Johansson om Mathias Berheim som bland annat har ett förflutet som målvakt i Sif:s A-lag.

Utbildning av spelare

Olssons utvecklingslag består av 28 spelare.

– De flesta är födda 2005 och 2006. Vi har några 07:or som kanske är lite för unga, men de ville hellre följa med upp än gå ner. Och behöver 08:orna hjälp kan de gå ner till det laget, säger han.

I utvecklingslaget finns det just nu spelare som skulle kunna ta en plats i ett A-lag.

– Rent tekniskt och vad gäller fart finns det flera, kanske sex-sju stycken. Men de är inte lika vana vid den fysiska biten, säger Johansson.

– I ett A-lag är det också vinst som gäller. Då kanske man inte får spela. Om man är 17 år har man kanske inte haft sådana krav på sig. Man kommer kanske med som avbytare och säger då att ”när jag ska bytas in för jag också ska få spela?” Men det funkar inte riktigt så i ett A-lag, säger han.

– Men i Eriks gäng är det fråga om utbildning. Där ska alla spela. Där är inte heller resultatet prio ett.

Överordnat resultatet

Seriespelet 2021 har inte kommit igång ännu. Men en dag kommer serien att starta och en dag kommer den att ta slut.

Vad hoppas ni ha kunnat uppnå med den här säsongen?

– Att hitta den här glädjen i Stenungsund. Att det är bra träningar, att det är härligt att komma hit och att vi ska få andra att komma hit, säger Johansson.

– Vi vill att tjejerna ska stanna. De ska inte behöva spela i andra lag.

Är glädjen överordnad resultatet?

– Alla vill väl vinna – det vill våra tjejer också, säger Johansson. Men har man samtidigt inte kul spelar det ingen roll. Då finns det ingen glädje i att vinna.

– Vi har ett ungt A-lag. Kan vi få de här tjejerna att stanna under tre-fyra år, så kommer vi att ett djävulskt lag!

Hundra procent glädje

Olsson pratar om ”hundra procent glädje”.

– Vi gör ju det här inte bara för att vi till slut ska ha ett bra A-lag utan för att tjejerna ska spela så länge som det bara går, säger Olsson.

– Förr har de fått välja vid 15 års ålder mellan att försöka gå upp i ett A-lag eller sluta spela. 90 procent har då valt att sluta, säger han.

– Nu vill vi att 90 procent stannar kvar.