Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Underlaget i ridhuset i Stora Höga behöver bytas ut. Ridklubben har fått 200 000 kronor i bidrag från Thordénstiftelsen för det byte som ska ske till sommaren.
Bild: Privat

Tack för att du läser Lokaltidningen STO

Rekordbidrag för ridklubben

Ridklubben i Stora Höga har av Thordénstiftelsen tilldelats 200 000 kronor för att kunna byta ut underlaget i föreningens ridhus. Så mycket har föreningen aldrig tidigare fått i bidrag.

Två gånger varje år delar stiftelsen baserad i Uddevalla ut bidrag till sökande idrotts- och kulturföreningar verksamma i Bohuslän.

Totalt 98 föreningar har sökt sammanlagt cirka 16 miljoner. När stiftelsen nu sagt sitt delar cirka 60 föreningar på 4,4 miljoner kronor.

I STO-regionen får Stora Höga Ridklubb 200 000 kronor vilket var mest av alla.

– Vi är tacksamma för Thordénstiftelsen. De har stöttat oss mycket genom åren men det här är det största belopp som vi har fått, säger verksamhetschefen Maria Hake.

Skitunderlag över tid

Föreningen sökte ursprungligen 460 000 kronor men fick alltså lite knappt hälften.

– Det är så hög belastning på underlaget under lektionsverksamhet att det behöver bytas ut med jämna mellanrum, säger Hake.

– Senast det byttes var för sju år sedan, så det är hög tid. Det är viktigt för hästarnas hållbarhet.

Underlaget består av sand och klenflis. Över tid blir det allt sämre på grund av inte minst de fekalier som de fyrfotade producerar.

– Vi är jättenoga med att mocka mellan varje lektion. Även om vi underhåller och harvar, så blir det hårt.

Med tiden blir det ett skitunderlag?

– Ja, precis! Så kan man säga!

180 står på kö

Föreningens verksamhet uppvisar positiva siffror.

– Vi har 280 ridande i veckan och 180 personer i kö. Vi har haft samma beläggning hela tiden. Det har inte minskat under corona. Snarare vill folk rida två gånger i veckan, säger hon.

– Det som minskat i övrig är verksamhet som café, tävlingar och andra kringaktiviteter. Det är då man kan dra in extra pengar för att kunna göra investeringar.

Ridsport har en naturlig distansering.

– Vi har kunnat ha verksamhet hela året och det är vi jättetacksamma för, säger Hake.

– Samtidigt har det varit tufft med distansering, begränsat antal personer i stallet och att man bara får ha med sig en anhörig.

Byte i sommar

Klubbens ambition är att byta ut underlaget till sommaren då mycket av verksamheten ändå sker utomhus.

Ridklubben har sommarstängt under tre veckor. Under den perioden hoppas man kunna genomföra bytet. I tid handlar det om kanske en veckas eller möjligen tio dagars arbete.

– Allt måste först grävas ut och sedan köras bort. Vi har inte vågat boka innan vi vet att vi har fått några pengar.