Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rickard Nilsson har sina rötter i Stenungsund och var för cirka tio år sedan om att bilda discgolfsektionen i Stenungsunds Frisbeeclub. Han är numera bosatt i Vänersborg där han studerar samt arbetar som journalist på TTELA.  Bild: Eva Wistemar
Rickard Nilsson har sina rötter i Stenungsund och var för cirka tio år sedan om att bilda discgolfsektionen i Stenungsunds Frisbeeclub. Han är numera bosatt i Vänersborg där han studerar samt arbetar som journalist på TTELA. Bild: Eva Wistemar

Rickard Sköld EM-klar i en snabbväxande sport

Han var med om att starta discgolfklubben i Stenungsund och driver en podd kring den sport som idag beräknas ha över 150 000 utövare enbart i Sverige. Rickard Sköld är också uttagen till EM i discgolf.

Podden, om vi börjar i den änden, har ett så enkelt namn som Discgolfpodden.

Rickard driver den tillsammans med Simon Tärbrant-Säfström. Båda är bosatta i Vänersborg men har ett förflutet i STO-regionen.

– Simon kommer från början från Kållekärr på Tjörn och har gått på Nösnäsgymnasiet, säger den 36-årige Rickard Sköld.

Rickard är född och uppväxt på Dragonvägen i Stenungsund men bor i Vänersborg där han studerar samt arbetar som journalist på lokaltidningen TTELA.

– Jag bodde hemma tills jag var 21 år plus en period för cirka tio år sedan. Det var då vi bildade discgolfklubben. Jag var en av grundarna kan man väl säga i den klubb som då var en sektion i frisbeeklubben men som nu är en egen klubb, säger han.

Small till 2010

I Stenungsund har det sedan 80-talet funnits en bana för discgolf i Hasselbacken. Sporten kan enklast beskrivas om golf fast med hjälp av en frisbee.

– Jag spelade på somrarna med kompisar. Det har ju gått att köpa riktiga discar på sportbutiken. Men jag höll på med en massa annat också som fotboll, tennis, orientering, ja alla sporter, säger han.

Sommaren 2007 pluggade Rickard i Lund. Han var hemma över sommaren och hade ett arbete som gjorde att han kunde spelade innan och efter jobbet.

– Jag hittade gamla discar hemma hos pappa. Då spelade jag två rundor om dagen i två-tre månaders tid, säger han.

I Stenungsund har det funnits en discgolfbana sedan 80-talet. Där brukade Rickard och hans kompisar spela. Bild: Eva Wistemar
I Stenungsund har det funnits en discgolfbana sedan 80-talet. Där brukade Rickard och hans kompisar spela. Bild: Eva Wistemar

Men det var först 2010 som det verkligen ”small till”.

– Då upptäckte jag att det här var något som jag kunde hålla på med! På vintern det året satt det en lapp på banan om en vintertourtävling på flera olika banor. Jag åkte dit med mina tre discar. Sedan dess är jag fast ha ha!

Startade ny förening

Rickard tävlar för Tvåstad Discgolfklubb som han var med om att starta i Vänersborg och Trollhättan. Rickard är ordförande i föreningen.

Han spelar och tävlar i open-klassen. Joakim Östling, som också kommer från Stenungsund, är också han uttagen till EM.

Medan Rickard är rankad någonstans strax ovanför plats 40, så har Joakim absolut möjlighet att komma väldigt högt på mästerskapet.

– Det är väldigt meriterande för det är verkligen ingen veterantourkänsla över klasserna i den här sporten, säger han.

Slottspark i Tjeckien

Båda är två av flera svenska spelare som är uttagna till EM i discgolf. Uttagningen skedde redan våren 2020 men då flyttades tävlingen på grund av pandemin.

Sveriges tre platser i Rickards klass tog förbundskaptenen ut. Utöver dessa kan ytterligare sju representera nationen baserad på ranking.

Var någonstans går EM i år?

– I Tjeckien i en makalöst vacker slottspark några mil utanför Prag. Det är en väldigt häftig och i discgolfvärlden känd bana. Den är speciell på det sättet att den inte är permanent utan byggs upp för stora tävlingar, säger Rickard om det mästerskap som avgörs 12-15 augusti.

I mitten av augusti ska Rickard delta i EM i discgolf i Tjeckien. Allt under förutsättning att pandemin medger det. Bild: Niklas Olsson
I mitten av augusti ska Rickard delta i EM i discgolf i Tjeckien. Allt under förutsättning att pandemin medger det. Bild: Niklas Olsson

– Banan blir väldigt exklusiv. Man kan bara spela på den i speciella sammanhang, säger Rickard som själv aldrig har varit där men hört desto mer om den.

Går det att resa till Tjeckien då?

– Känslan har hela tiden varit att EM inte kommer att bli av. Smittspridningen har varit stor i Tjeckien under hela vintern. Men det har på sistone kommit väldigt optimistiska besked från tävlingsledningen, säger Rickard som spekulerar kring att det kan komma ett definitivt besked inom en månad.

– Förmodligen krävs det någon form av vaccination. Det har också pratats om karantän och snabbtester på plats. Att EM sker i augusti ökar väl också chanserna.

”En enorm explosion”

Discgolf är en stor sport i framför allt USA och internationellt finns det utövare som är professionella. Men sporten växer även i andra länder, däribland i Sverige.

Rickard har kunnat se hur många män i 25-årsåldern hittar fram till discgolf vid en tidpunkt när man kanske har slutat med andra sporter.

– Man kanske inte gick vidare till division 2-laget i fotboll eller vad det nu är och så upptäcker man discgolf som man dessutom kan tävla i. Det har varit en stor rekryteringsbas, säger Rickard som poängterar att mångfalden har ökat.

Tidigare i år berättade Riksidrottsförbundet, RF, om hur vissa sporter tappat utövare under pandemiåret 2020 medan andra har ökat.

Hur har det varit för discgolf?

– En enorm explosion! Då har det varit en sport som har vuxit varje år i över ett decennium, säger han.

– RF brukar varje år ha en topptio-lista över förbund som växer. Då har discgolfen varit med varje år. Men nu har det varit extremt.

Över 150 000 utövare

Han har själv ställt frågan om hur många i Sverige som kan tänkas utöva sporten.

– Det är ganska intressant! År 2014 var den officiella siffran 50 000. År 2018 reviderades den till 75 000. Och i slutet av 2020 fick man revidera den igen till över 150 000 utövare, säger Rickard.

Discgolf är en snabbväxande sport och beräknas ha över 150 000 utövare enbart i Sverige. Bild: Niklas Olsson
Discgolf är en snabbväxande sport och beräknas ha över 150 000 utövare enbart i Sverige. Bild: Niklas Olsson

– Det är lättare i en sport som golf att veta hur många det är. Där måste man vara med i en klubb för att få spela. Vi har gratisbanor. Man har med sig en disc och så är man ute och spelar. Man behöver inte vara medlem någonstans, säger Rickard.

– Jämför man med fotboll har jag för mig att varenda åttaåring måste ha licens. Det behöver man inte i den här sporten och då behöver man inte heller vara medlem i en klubb.

Ett försök till beräkning har gjorts baserat på försäljning av discar och antal konton på sajter som är återförsäljare av utrustning. Det har också skickats ut enkäter till föreningarna.

– Och då har man som sagt kommit fram till att det är över 150 000 utövare som håller på med discgolf någorlunda regelbundet.