Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Idag begår Robin Söder och hans IFK Göteborg allsvensk premiär borta mot Örebro SK. Här ses han i duell med en spelare vars frisyr gör honom lätt att känna igen: slovakiske anfallaren Marek Hamsik. Bild: MATHIAS BERGELD
Idag begår Robin Söder och hans IFK Göteborg allsvensk premiär borta mot Örebro SK. Här ses han i duell med en spelare vars frisyr gör honom lätt att känna igen: slovakiske anfallaren Marek Hamsik. Bild: MATHIAS BERGELD

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Robin Söder: ”Varför söker han sig hit?”

Han var den förste hemvändaren till IFK Göteborg och har följts och kommer att följas av flera. Inför dagens allsvenska fotbollspremiär berättar anfallaren Robin Söder om det blåvita lagbygget 2021 och tankarna kring prestigevärvningen av Marek Hamsik.

Inför den allsvenska säsongen 2021, som sparkar igång idag med två matcher, har IFK Göteborg seglat upp som en outsider till att slåss om det allsvenska guldet med tanke på alla värvningar som skett.

Ingen har dock varit mer omsvärmad än när den 33-årige slovakiske offensive mittfältaren Marek Hamsik – som med 409 matcher och 100 mål i italienska Napoli är större än självaste Maradona – anlände till IFK för en dryg månad sedan.

Hur fick man som spelare i IFK reda på att han var på gång?

– Som alla andra fick reda på det. Som spelare är man ibland kanske långtifrån att veta vilka som hamnar här. I just det här fallet hörde vi det via media först, säger Söder.

– Man tänkte som alla andra att ”varför söker han sig hit?” När det kom fram vilken situation han befann sig i och med stundande EM, så fanns det ju en rimlighet och logik i det. Det var överraskande och kul, säger Söder som knappast behövde googla på vem han var och är.

– Det är en spelare man har har koll på och vet vem det är. Nu har han haft lite otur med skador här på slutet och man har inte fått se allt för mycket av honom, men det lilla man fått se säger att man förstår varför han har spelat många år i Napoli.

Tillgänglig för match

Lokaltidningen STO nådde Robin Söder efter fredagens förmiddagsträning vilket också var det sista passet innan dagens allsvenska fotbollspremiär borta mot Örebro SK.

Laget åkte till match redan på fredagen. Örebro bedömdes vara tillräckligt långt bort för att motivera en övernattning.

– Det är väl alltid en avvägning för hur man ska göra med resa på matchdag eller om man ska åka dagen innan. Men just den här dagen valde vi, ledarna och klubben att åka upp dagen innan, säger Söder.

Har det i laget känts som att det nu är premiär?

– Jo, men det tycker jag – det är ju alltid någon form av nedräkning! Tyvärr gick vi inte så långt i cupen (IFK kom tvåa i grupp 6 – reds.anm) för annars har man haft de matcherna som några veckor till med tävling, säger han.

– Nu har ju träningsmatcherna blivit vad de har blivit plus att vi har varit lite skadeskjutna under de sista tre-fyra veckorna, säger Söder som syftar på att flera i laget är skadade, däribland Hamsik som därmed missar dagens match.

Hur är den fysiska statusen för din egen del?

– Den är bra! Jag har varit borta i två veckor men har varit med och kört fullt den här veckan. Jag känner mig bra i kroppen, säger Söder som därmed är tillgänglig för spel i dagens match.

Vet vad som komma skall

Hur man hanterar en allsvensk premiär skiljer sig från person till person i laget. Här har Robin Söder onekligen erfarenhet.

Efter ungdomstiden i Morlanda och Stenungsund värvades han till Blåvitt blott 16 år gammal. Han debuterade i IFK:s A-lag säsongen 2008 och i sin andra match gjorde han sitt första allsvenska mål. Då var Robin 17 år gammal.

Med undantag för fyra säsonger utomlands – tre i danska Esbjerg och en i belgiska Lokeren – har han tillhört IFK sedan dess.

Med undantag för fyra säsonger utomlands har Robin Söder tillhört IFK Göteborgs A-lag sedan 2008. Bild: MAXIM THORE
Med undantag för fyra säsonger utomlands har Robin Söder tillhört IFK Göteborgs A-lag sedan 2008. Bild: MAXIM THORE

– Man vet ju själv när man var yngre att man var mer exalterad inför en premiär. Det är inte så att man inte är det idag, men det är inte första eller andra premiären som man är med på. Man har ju varit med på några stycken. Man vet hur det brukar vara.

Hur har det förändrats för din del?

– För egen del är det rutinen och vetskapen om vad som komma skall. Man blir tryggare med att veta vad man ska göra när det väl drar igång. Man vet att det kommer att skruvas upp ett par nivåer gentemot träningsmatcherna som varit innan, säger han.

– Man ska ju inte glömma av att försöka tänka på att vi har tränat på det här länge – det är ju bara att gå ut och köra och försöka njuta av situationen!

Nybliven 30-åring

Söder har många säsonger på toppnivå bakom sig, men han är inte gammal. Den 1 april fyllde han 30 år.

Hur firade man en sådan dag med tanke på det jobb som du har?

– Jag firade det med träning på Kamratgården! Sedan hem och fira med sambon och barnen. I dessa pandemitider kan man inte göra allt som man önskar på precis det sätt som man hade tänkt från början. Givetvis hade man velat samla både familj och vänner.

Vilken tradition har ni l laget – är det den som fyller år som bjuder på tårta?

– Den som fyller år löser tårta. De som fixar vårt käk på Kamratgården har goda bakkunskaper. De kunde lösa en tårta. Det var både uppskattat och lyckat! De ska ha all cred för det.

Tänker du på din ålder?

– Nej, väldigt lite skulle jag vilja säga. När man pratar med dig om premiärnerver och annat och backar bandet, så är det ju tolv-tretton år sedan som man började, säger Söder.

– Det är klart att tiden och åren går. Man inser att man inte har så många år kvar på elitnivå – även om man hoppas att man har flera år kvar. Men jag har ingen åldersnoja. Inte än i alla fall.

Rakare spel för Blåvitt

Då kan den 57-årige huvudtränaren Roland ”Rolle” Nilsson möjligen vara ett föredöme. Sedan den 11 september förra året är den tidigare landslagsbacken, med tränaruppdrag för bland annat Gais och Malmö FF samt U21-landslaget, den som leder IFK.

Han spelade tävlingsmatcher för Gais vid fyllda 42 år. Han deltog också ofta på Grönsvarts träningar.

– Idag står han mest bredvid. Han kanske har varit med i någon träning men det mest för att fylla en position. Annars är han mer coach än spelare.

Vilken är den stora skillnaden mellan det sätt som förre tränaren Poya Asbaghi ville spela fotboll på kontra Nilsson?

– Den skola och den utveckling som många av oss fick med Poya har vi haft nytta av. Men prio och fokus nu har varit på mer grundläggande försvarsspel, säger Söder.

– Man behöver inte lösa alla situationer med kortare passningar. Vi väljer att gå lite längre för det finns en effektivitet i det också, säger han.

– Det är inte bara att sparka boll utan faktiskt att utnyttja de ytor som motståndarna lämnar. Om de står högt måste vi ta oss in bakom. Jag vill inte säga ordet förenkla fotboll, men visst – det blir ju det. Lite rakare spel skulle jag vilja summera det som.

Behövdes en förändring

I dagens IFK är Robin Söder att betrakta som den kanske förste hemvändaren. Han har följts av flera som Pontus Wernbloom, Jakob Johansson och Mattias Bjärsmyr. Till sommaren ansluter Marcus Berg och Oscar Wendt.

Till dagens match kan dock bara elva spela och på bänken finns det bara plats för sju.

– Men det känns ganska sunt för oss. Sett till resultaten förra året känns det som att klubben velat ta in spelare som vill hjälpa oss och därmed också öka konkurrensen, säger Söder.

– Det leder ju till utveckling både på en själv och några av de som är yngre. Det blir en tuffare konkurrenssituation vilket gynnar allas utveckling.

Det är ju en del som du har spelat med för ett antal år sedan?

– Så är det! Det är några stycken. Det är kul! Man har ju haft hyfsad kontakt med dem under åren.

Begreppet Real Göteborg har åter väckts till liv i och med satsningen som också inbegriper Simon Thern.

– I grunden var fjolåret inget som vi spelare – individuellt eller kollektivt – eller klubben var speciellt nöjda med. Det behövde ske en förändring. Det började redan i januari med Håkan Mild som klubbdirektör och spelare som kommit in för att hjälpa oss, säger Söder.

– Sedan ska ju förväntningarna vara stora i Blåvitt. Det är en verklighet som vi som har varit här förut är vana vid.

Fotbollsfarsa i Skoftebyn

När Robin återkom till IFK sommaren 2018 letade han bostad. Valet föll till slut på Skoftebyn utanför Trollhättan. Här har sambon Frida Bennhage tillsammans med barnen Sigge, Harry och Siri kommit till ro.

Frida har ett förflutet som handbollsspelare i Kroppskultur från Uddevalla medan Robin spelat fotboll.

– Sigge kör fotboll och ishockey, Harry kör fotboll medan Siri inte har börjat än. Det kanske blir något till hösten. Sigge och Harry är med i Skoftebyn. Det är bara drygt 500 meter till anläggningen från där vi bor, säger Söder.

Hinner du vara en fotbollsfarsa?

– Jag försöker vara med. Man hade ju gärna velat hinna med att vara tränare också, det blir lite flängigt, men det är något man hoppas kunna hjälpa till med under de kommande åren, säger han.

Tänker du själv på den stöttning som du fick en gång i tiden i bland annat Morlanda?

– Ja, det var ju ute på Orust. Då var det ett mindre samhälle man bodde i. Morsan och farsan var med och ens bästa kompis morsa och farsa var tränare. Det är en del av föreningssverige att föräldrar hjälper till. Den uppväxten har man ju och då känner man att man givetvis själv måste bidra.

Robin Söder

Född: 1 april 1991

Familj: Sambon Frida Bennhage och barnen Sigge, Harry och Siri.

Tidigare klubbar: Magra, Sollebrunn, Morlanda Goif, Stenungsunds IF, IFK Göteborg (2008-14, 2018-), Esbjerg fB (2014-17) och Lokeren (2017-18).

Gör: Spelar fotboll i IFK Göteborg

Aktuell: Allsvensk fotbollspremiär idag lördag med match för IFK borta mot Örebro SK