Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Medeldistanslöparen Johan Rogestedt från Stenungsund deltog i måndags kväll i en större tävling i Prag. Han var en sekund ifrån sitt personbästa och fortsätter jakten på en plats i OS på söndag i Sollentuna. Bild: MATHIAS BERGELD
Medeldistanslöparen Johan Rogestedt från Stenungsund deltog i måndags kväll i en större tävling i Prag. Han var en sekund ifrån sitt personbästa och fortsätter jakten på en plats i OS på söndag i Sollentuna. Bild: MATHIAS BERGELD

Rogestedt jagar sekunderna

En knapp sekund från sitt personbästa var ett gott formbesked för Johan Rogestedt i ambitionen att kvalificera sig för OS i Tokyo senare i sommar.
– Det blir bättre och bättre lopp för lopp, säger Rogestedt.

Medeldistanslöparen från Stenungsund deltog under måndagskvällen i en större friidrottstävling i Prag i Tjeckien.

I loppet blev Rogestedt visserligen åtta men det intressanta var inte placeringen utan tiden. I mål fick han 3.37,57. Det är ganska exakt en sekund från hans personbästa på 3.36,58 som han satte år 2016.

– Det var ett ganska tajt lopp med många med som var ganska bra. Ibland är det bra med breda startfält och ibland är det negativt för det blir lite trångt, säger han.

Resultatet bådar gott inför söndagens GP-tävling i Sollentuna utanför Stockholm och Rogestedts jakt på en plats i OS i Tokyo senare i sommar. Kvalgränsen ligger på 3.35.

Ett lopp med mersmak

När Lokaltidningen STO når Rogestedt är han kvar i Prag och har ägnat tisdagsmorgonen åt ett lättare pass samt förberedelser för att resa hem till Sverige.

– Jag åkte jojo in och ut, kändes det som, och upp och ner i fältet. Ibland låg jag fyra, ibland låg jag åtta. Det var lite svårt att hitta en position som jag kunde hålla i loppet och det tog ganska mycket energi, säger han.

LÄS MER: Drömmen om OS lever för Johan Rogestedt

– Det var lite dumt att jag inte hittade en position direkt för då hade jag kunnat spara min energi till sista varvet.

Inledningen och fortsättningen på säsongen 2021 har dock varit bra för Rogestedt som har gått från klarhet till klarhet.

– Det blir bättre och bättre lopp för lopp. Överlag var det (i Prag) ett steg framåt. Det är snarare med mersmak.

Favoritbana

På söndag deltar han i GP-tävlingar i Sollentuna.

– Det är en favoritbana med bra motstånd och det ser ut att bli bra väder. Det ser inte ut att bli något regn varken dagarna före eller under tävlingen. Jag hoppas kunna fortsätta på trenden att kunna ta en liten bit till ner mot mitt personbästa eller under.

Sollentuna var platsen där han satte sitt personbästa med 3.35,58 vilket skedde 2016.

LÄS MER: Elitidrottare får pris för uppfinning

– Jag springer ofta väldigt bra i Sollentuna. Jag gillar miljön. Om det är bra motstånd och bra väder finns det alla möjligheter.

Hur många chanser har du kvar för att kunna göra det du behöver för att ta dig till OS?

– Vi får se. Det är lite oklart. Jag har i alla fall en bra chans till efter det. Jag får se efter Sollentuna hur man ligger till och hur nära det är.

Rogestedt reser hem under tisdagen och kommer att ta det relativt lugnt fram tills tävlingsdagen.

– Nu är jag i bra form. Jag känner inte att jag behöver träna jättemycket. Det mesta är på plats nu. Det är en skön känsla, säger han.