Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johan Rogestedt, Stenungsunds FI, jagar ännu OS-kvalgränsen. Bild: MATHIAS BERGELD
Johan Rogestedt, Stenungsunds FI, jagar ännu OS-kvalgränsen. Bild: MATHIAS BERGELD

Rogestedt tappade i spurten – ”Gjorde ett ärligt försök”

Johan Rogestedt var på väg mot en pallplats i Sollentunas GP. Under upploppet föll han tillbaka.

Johan Rogestedt har visat en stigande form under 2021 och gjorde ett bra 1 500 meters-lopp på tiden 3:37.57 i Prag i början av förra veckan. Han hoppades att det momentumet skulle sitta i även på favoritbanan i Sollentuna och för att fortsätta jakten på sekunderna, som kan innebära en OS-biljett. Men då måste Rogestedt springa på minst 3:35.00, alltså klart under det personliga rekordet på 3:36.58.

Av de 1 500 meterna på Sollentunas IP gick 1 400 som smort. Johan Rogestedt hade greppet om en topplacering. Han följde med täten under större delen av loppet och plockade placeringar tills han var uppe på tredjeplats.

Men Stenungsundslöparen kroknade mot slutet och tappade tre placeringar och slutade sexa på tiden 3:38.32, slagen med 75 hundradelar av Spårvägens Emil Danielsson, som sänkte sitt personbästa med nära tre sekunder. Han blev bäste svensk på tredje plats. Vann gjorde 19-årige kenyanen Vincent Keter på 3:35.21.

– Jag gjorde ett ärligt försök. Taktiken var att spänna bågen, för jag hade idag och två eller tre chanser till att komma till OS. Då måste man gå i en oerhört ambitiös fart. Det är inte långt borta att det håller, även om det tidsmässigt rann i väg. Om det inte gjort det hade jag varit överlycklig, säger Johan Rogestedt.

Han väljer att ta med sig det positiva från loppet.

– Jag måste vara stolt över att jag följer planen. Det är klart att man vill att det ska hålla, att jag ska slå personliga rekord och spräcka nya gränser. Jag spände bågen och gick i en fart som jag inte har lyckats hålla innan. Det höll i 1 400 meter.

Johan Rogestedt tycker sig ta nya steg i utvecklingen, formen är bättre än den brukar vara så här dags på året, och han har fortfarande målet att klara OS-kvalet på 1 500 meter eller 800 meter.

– Sverige har rätt hårda gränser. Det är antingen direktgräns på 3:35 på 1 500 meter, eller världsrankingen att vara bland de 45 bästa. Jag vet inte var jag ligger där, en runt 55-60. Det räknas på de fem bästa loppen och jag klättrade nog idag när jag sparkade ut en dålig prestation.

30 juni är deadline för att kvala in till OS. Johan Rogestedt tar sikte på 800 meter vid Karlstad GP som nästa anhalt.