Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sebastian Spante leder guldfirandet utanför Partille Arena efter att IK Sävehof i tisdags kväll säkrade SM-guldet i handboll för herrar. Bild: MATHIAS BERGELD
Sebastian Spante leder guldfirandet utanför Partille Arena efter att IK Sävehof i tisdags kväll säkrade SM-guldet i handboll för herrar. Bild: MATHIAS BERGELD

Spante firade guldet: ”Vågade knappt ta ut något i förskott”

Han var med om firandet i tisdags kväll av Sävehofs sjunde SM-guld i handboll för herrar. Dagen efter är den SHK-fostrade Sebastian Spante extra tillfreds med att laget inte förlorade en match i SM-slutspelet.

I november månad låg Sävehof sjua i tabellen men har därefter gått från klarhet till klarhet.

Sävehof har under nye tränaren Michael Apelgrens ledning vunnit 22 av de 23 senaste matcherna (!) och gick som sagt rent i slutspelet.

– När det kommer en ny tränare tar det en tid innan grejerna sitter. Och när allt väl satt hade vi många i laget som levererade otroligt bra, säger Spante dagen efter SM-guldet.

Första blev avgörande

Sävehof vann den första oerhört tuffa finalmatchen, som gick till förlängning, med 38–37 och kunde i match två följa upp med seger i bortahall med 32–22.

Därmed fick kamratgänget från Skövde i den tredje kampen spela med kniven mot strupen men Sävehof kunde gå till pausvila med ledning 14–11. I den andra halvleken var Skövde aldrig riktigt i närheten och Sävehof vann till slut med 30–27.

– Jag tyckte det var en tajt och jämn match. Det var skönt att det var vi som hade bollarna upp. Jag vågade knappt ta ut något i förskott när det var 45 sekunder kvar och vi ledde med tre bollar, säger han.

Var det den första matchen som blev avgörande – trots allt?

– Det skulle jag nog säga. Den kunde ha gått till dem. De fick två gubbar avstängda till nästa match plus sin bäste spelare Jack Thurin skadad, säger han.

– Jag sa innan matchen i tisdags att det hade varit coolt att gå helt obesegrad genom ett slutspel. Det har nog inte många lag gjort.

Firade i hallen

På bilden ser ni Sebastian spruta ut dryck av något slag.

– Det var något mousserande. Jag tror inte att de ville att vi skulle spruta ut någon riktig champagne, säger Spante.

Hur firade ni?

– Tillsammans, kan man väl säga. Vi var i omklädningsrummet och i hallen och bara njöt av varandras sällskap. Våra respektive var på plats men inte i själva hallen under matchen men de fick komma in efteråt, säger Sebastian vars sambo Julia Olsson var på plats.

– Vi var tillsammans förra gången också. Hon är min turmaskot, säger Spante som vann SM-guld med Sävehof 2019.

Ledighet och försäsong

Resten av den här veckan tar laget ledigt från allt vad handboll heter.

– Därefter kör vi igång i början av juni fram tills midsommar. Skulle jag gissa, säger Spante.

Efter sommarledigheten väntar en rejäl försäsong. Spante är kvar i Sävehof till nästa säsong.

– Jag har ett plus ett år, säger han.