Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stenungsunds Segelsällskap med lagkaptenen Johan Fredriksson i spetsen nådde en sjätteplats i allsvenskan i segling 2021. Därmed hamnade man precis utanför de fem platser som ger möjlighet att kvala till Champions League. Bild: Daniel Stenholm
Stenungsunds Segelsällskap med lagkaptenen Johan Fredriksson i spetsen nådde en sjätteplats i allsvenskan i segling 2021. Därmed hamnade man precis utanför de fem platser som ger möjlighet att kvala till Champions League. Bild: Daniel Stenholm

Stenungsund utanför plats till Champions League 2022

Drömmen för Stenungsunds allsvenska seglingslag om en plats i nästa års Champions League tog slut i Västerås. När sluttabellen hade räknats samman hamnade laget precis utanför de fem lag som får chansen att kvala.

Inför den tredje och avslutande deltävlingen i Västerås, som pågick under tre dagar med start i fredags, låg Stenungsund på tredje plats.

Kungliga Segelsällskapet från Stockholm kan än en gång titulera sig svenska mästare och får till CL-kval med sig Hjuvik, Sotefjorden, Hunnebo och Halmstad. På sjätte plats hamnade Stenungsund.

Förhoppningarna om att lagen skulle få segla många race eller flighter kom ganska snart på skam. För Stenungsunds del blev det sammanlagt nio.

– Det var dimma och ingen vind. Det var svårt att genomföra några seglingar, säger Johan Fredriksson, lagkapten för Stenungsund.

Nöjd med två treor

Utöver det blev racen korta. Istället för att nå upp till målsättningen kring 13-15 minuter per race hamnade de på sju-åtta minuter.

Bland de 18 deltagande lagen kom StSS i den tredje deltävlingen på en sammanlagd 16:e plats där två stycken treor blev de bästa placeringarna.

– De seglingarna är vi jättenöjda med. Vi blev sexa totalt och då får vi inte vara med på kvalen till Champions League, säger han.

Tränat ihop en gång

Fredriksson poängterar att klubben i årets upplaga av allsvenskan har ställt upp med tre olika lag. Medelåldern i helgens lag ligger på runt 22 år där Johan är äldst med sina 44 år.

– Vi har en bra laguppställning men vi har inte tränat ihop – vi har tränat en gång ihop, säger Fredriksson.

– Vi jobbar med prestationsmål. Vi tittar inte på resultatmålen. Men hade vi kommit åtta eller tia eller kommit till finalseglingarna – som vi kanske borde ha gjort – då hade vi varit med och kvalat till Champions League, säger han.

– Jag är som skeppare nöjd med besättningens jobb och vi har utvecklats mycket under helgen.