Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den tidigare ishockeymålvakten Linus Fernström tar av Morgan Andersson (S), ordförande i tekniska myndighetsnämnden i Stenungsunds kommun, emot bland annat en emaljerad skylt som bevis för Byggnadspriset för 2020. Bild: Tony Balogh
Den tidigare ishockeymålvakten Linus Fernström tar av Morgan Andersson (S), ordförande i tekniska myndighetsnämnden i Stenungsunds kommun, emot bland annat en emaljerad skylt som bevis för Byggnadspriset för 2020. Bild: Tony Balogh

Stenungsunds mest berömda hus fick Byggnadspriset

Linus Fernström har tidigare bara läst om priset som tilldelats huset på Valeberget i Stora Höga. Nu har han också fått utmärkelsen i sin hand.
– Det har varit en mycket lärorik resa, säger Fernström som under tisdagen fick hembesök av politiker och tjänstemän.

I mitten av april stod det klart att tekniska myndighetsnämnden i Stenungsunds kommun valt att tilldela Byggnadspriset för 2020 till det hus som via Sveriges Televisions serie ”Husdrömmar” bör vara kommunens just nu mest kända..

När den tidigare ishockeymålvakten, som på sin laptop konstruerat huset, tog del av den långa och ordrika motiveringen blev han rörd till tårar.

Under tisdagen skedde det formella utdelandet av priset – blommor, diplom och en emaljerad skylt – via en delegation bestående av politiker från tekniska myndighetsnämnden samt tjänstemän på kommunen.

Hemlig omröstning

– Det är alltid trevligt att få ta del av kandidaterna, säger Morgan Andersson (S), ordförande i nämnden, om den process som via en hemlig omröstning ska leda fram till en pristagare.

– Vi går på saker som kvaliteter, energiförbrukning, utseende med mera. Tjänstemännen har de kriterierna med sig sig när de väljer ut hus, säger han

– Både ordinarie ledamöter och ersättare får rösta men det är ingen som vet vem som röstar på vad. Den här gången var det nio som röstade.

Det visade sig att samtligas röster föll på huset på Valebergsvägen.

Brukar det vara så?

– Nej, ibland har det skiljt sig men det brukar vara en god majoritet för det vinnande förslaget.

”En given kandidat”

Fredrik Jansson är byggnadsinspektör och samordnare på Stenungsunds kommun.

– Jag har varit med om att ta fram kandidaterna, säger Jansson.

Hur går det till?

– Vi byggnadsinspektörer tittar på vilka byggen som kan vara intressanta. Därefter föreslår vi kandidater, säger han.

Var det ett lätt val den här gången?

– Det kändes i alla fall som en given kandidat, men det fanns många intressanta kandidater.

Tanke bakom vinklarna

Inför de församlade berättade Linus att han och sambon Karin Persson samt barnen från början skulle ha det hus, som nu ersatts av nybygget, som sommarstuga när han inte spelade ishockey.

– Men saker förändrades. Jag skadade mig och började rita på det här huset. Jag lade ut snören på tomten och kollade var solen var vid olika tidpunkter, säger Fernström.

– Många tycker kanske att det är många konstiga vinklar, men det finns en tanke bakom varje vinkel, säger Fernström om den ritning som konstruktören David Cedin fick i uppdrag att förverkliga.

Sommarstugan ska för övrigt inom kort flyttas plus att en större jordhög intill ska planas ut.

– Det har varit en mycket lärorik resa, säger Fernström om drömhuset.