Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den 28-årige kanadensiske centern Owen Sobchak är klar för Stingers. Han kommer närmast från Tegs SK som i våras kvalade till allsvenskan i ishockey. Här ses han i Alftas tröja, den klubb han spelade för 2019/20. Bild: Alfta
Den 28-årige kanadensiske centern Owen Sobchak är klar för Stingers. Han kommer närmast från Tegs SK som i våras kvalade till allsvenskan i ishockey. Här ses han i Alftas tröja, den klubb han spelade för 2019/20. Bild: Alfta

Stingers värvar allsvensk kvalspelare

Stenungsunds HF har gjort klart med en spelare av rang i Owen Sobchak. Den 28-årige kanadensiske centern representerade senast Tegs SK som i våras kvalade om en plats i allsvenskan i ishockey.

Owen är en spelare som Stingers haft koll på sedan en tid tillbaka. Av olika skäl har en värvning inte gått att lösa förrän nu.

– Vi har lagt ner ett jättejobb på att tillgodose alla önskemål, säger Henrik Rehnberg, sportchef i Stingers.

– Han är en riktig playmaker – det är en klasspelare! Han är liten till storleken men väldigt, väldigt smart, säger Rehnberg om Sobchak som utan skridskor mäter 171 centimeter och väger 75 kilo.

Är värvningen en fjäder i hatten för föreningen?

– Jag tycker att det är en fjäder i hatten för hela föreningen och för hela Stenungsund. Vi är många involverade som har lyckats med att genomföra den här värvningen med många engagerade personer runt omkring laget, säger Rehnberg.

– Det är en toppvärvning till Stenungsund och till hela division 2.

Eftersom Tegs SK rent geografiskt hör hemma i Umeå är det fråga om en ganska stor flytt. Och flyttat är också vad Owen har gjort under sin hockeykarriär.

Han är född den 8 maj 1993 i Niagara Falls i Ontario i Kanada. Han har spelat för flera juniorlag i Kanada. Innan ankomsten till Sverige gjorde han tre säsonger för University of Alberta-Augustana.

Säsongen 2019/20 spelade Owen för Alfta Gif i division 2 plus tre matcher för Strömsbro i hockeyettan vilket inkluderade kval till allsvenskan. I Alfta öste han in mål – 28 stycken – plus att han spelade fram till 30 baljor.

Föregående säsong 2020/21 spelade Sobchak för Tegs SK i hockeyettan, en serienivå som räknades som yrkesutövning och därför kunde genomföras.

Owen hann i grundserien spela 38 matcher och på dessa göra 25 poäng fördelade på 15 mål och tio assist. I kvalet till allsvenskan förlorade Teg semifinalen mot Troja Ljungby med 0–2 i bäst av tre matcher.

Owen är tillsammans med en svensk flickvän som i sin tur har kopplingar till Borås. Just nu befinner Sobchak sig hemma i Kanada för att hälsa på sin familj.