Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kvartsfinalerna i SM-slutspelet i ishockey går igång idag. Domaren Mikel Holm från Skärhamn på Tjörn dömer i eftermiddag Växjö mot Färjestad. Bild: BOBBO LAUHAGE
Kvartsfinalerna i SM-slutspelet i ishockey går igång idag. Domaren Mikel Holm från Skärhamn på Tjörn dömer i eftermiddag Växjö mot Färjestad. Bild: BOBBO LAUHAGE

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Svart och vitt i torktumlaren

Det handlar om att tänka på svarta och vita utvisningar men också vetskapen om att befinna sig i en torktumlare. Idag startar kvartsfinalerna i SM-slutspelet i ishockey där domaren Mikael Holm från Skärhamn har en av huvudrollerna.

Idag lördag tar Växjö och Rögle emot Färjestad respektive Frölunda. Holm reste tidigare under dagen till Småland för att döma den kamp som startar kl 15.15.

Holm har dock redan varit igång med SM-slutspelet då han dömt åttondelsfinalen mellan Frölunda och Djurgården där det förstnämnda laget gick segrande ur striden.

– Jag dömde faktiskt alla tre matcherna. Först uppe i Stockholm i måndags och sedan Göteborg onsdag och torsdag, säger Holm.

– Och jag hade också en enormt hetsig avslutning i grundserien med många matcher. Jag är verkligen inne i den berömda torktumlaren som kör runt!

Är det – som vanligt – ett annat sätt att spela hockey i ett slutspel?

– Ja, det tycker jag. Det märker man framför allt i de första matcherna i en serie. Då är det annan intensitet. Lag spelar på ett sätt som de inte brukar spela i grundserien. Det höjs upp en nivå, kanske två, säger Holm.

– I serien mellan Djurgården och Frölunda mattades det för det var tre helt olika matcher, säger han.

– Första var intensiv med mycket fysiskt spel och tacklingar (Frölunda vann med 3–1), i den andra gick Djurgården på knock i andra perioden (Dif vann till slut med 7–2) och i tredje var det väldigt avvaktande. Man var mer rädd för att göra misstag än att vinna, säger han där Frölunda till slut vann med 4–0 och sammanlagt 2–1.

Domarnas mantra

Inför slutspelet har de domare som tagits ut haft en större konferens för att diskutera taktik inför slutspelet samt kortare möten i de olika grupperna.

– Vi som dömde åttondel hade ett möte och vi som ska döma kvartsfinal hade ett möte. Mantrat är egentligen det vi pratat om hela tiden om svarta och vita utvisningar, säger Holm.

– Svarta utvisningar är sådana som alltid ska med oavsett vad det står i matchen och var vi är. Vita utvisningar är sådana som absolut inte ska med, säger han.

Mikael Holm i omklädningsrummet inför en match i grundserien mellan HV71 och Frölunda i mellandagarna 2019. Bild: Bobbo Lauhage
Mikael Holm i omklädningsrummet inför en match i grundserien mellan HV71 och Frölunda i mellandagarna 2019. Bild: Bobbo Lauhage

Exempel på det förstnämnda är hög klubba (”en hög klubba är alltid en hög klubba oavsett om det är i första minuten eller tio sekunder kvar”), dito senare är kampmoment som missbedöms (”sådana utvisningar, billiga sådana, kan störa rytmen i en match något extremt”).

– Det viktiga är att vi verkligen tar alla svarta utvisningar så att lagen känner trygghet i våra bedömningar. Alla som ser reprisen i en match ska kunna förstå varför vi tar en utvisning, säger han.

– Det skapar en förståelse hos inte minst lagen för det jobb som vi gör och de beslut vi tar.

Smalt nålsöga

Holm är en av cirka ett dussin huvuddomare som är uttagna till kvartsfinalerna. Han är inte ovan vid slutspel. Det har blivit så pass många att han faktiskt inte på rak arm har koll på hur många det har blivit!

Att försöka komma ihåg mitt under brinnande slutspel är inte lätt.

– Det var som jag sa till min sambo Linda att jag förstår att jag kanske inte är jätterolig att vara med under den här tiden, säger han om slutspelet.

Holm har som längst fått döma semifinal i SM-slutspelet. Han hoppas få döma SM-finalen. Bild: Bobbo Lauhage
Holm har som längst fått döma semifinal i SM-slutspelet. Han hoppas få döma SM-finalen. Bild: Bobbo Lauhage

– Det handlar bara om fokus på att förbereda sig för match och att återhämta sig. Det är det enda som jag håller på med, säger han om det slutspel där sista finalmatchen spelas i mitten av maj.

– Man går in i torktumlaren och så går man ur om några veckor när det är färdigt.

Som domare har Mikael som längst fått döma semifinal. Självfallet vill han döma en final. Domarkåren smalnar av ju längre man kommer i ett slutspel.

– Om vi är 14 nu blir det kanske sex till semifinal och tre i final. Det blir ett nålsöga som blir smalt.