Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den snart 25-årige Alfred Buskqvist från Tjörn – här tävlandes i IK Sterns klubbfärger – är en av 18 uttagna till en landslagsgrupp. Bild: Filip Danielsson
Den snart 25-årige Alfred Buskqvist från Tjörn – här tävlandes i IK Sterns klubbfärger – är en av 18 uttagna till en landslagsgrupp. Bild: Filip Danielsson

Tjörnåkare till skidlandslaget: ”Ska bli roligt att vara med”

Vintersport mitt i vårvärmen men det rör sig är en värmande nyhet inför den kommande vintersäsongen.
Skidåkaren Alfred Buskqvist från Tjörn är uttagen till ett utvecklingslandslag för framtida mästerskapsåkare.
– Det ska bli riktigt kul att få vara med i en landslagsgrupp igen! säger han.

Svenska skidförbundet driver sedan två år tillbaka tillsammans med Svenska Spel en gemensam satsning på landslag.

Så här långt har det varit lyckat med flera medaljer i junior- och U23-VM. Några av åkarna har sedermera tagits ut till A-landslaget, däribland Linn Svahn och William Pooromaa.

Bland de 18 åkare som ingår i gruppen för den kommande säsongen ingår fyra som är helt nya i laget. Alfred Buskqvist är en i kvartetten.

– Landslagstränaren Ida Ingemarsdotter ringde mig och sa att jag gärna fick vara med i gruppen om jag ville, säger Buskqvist.

Och då svarade du ”jag ska tänka på det” eller sa du ja med en gång?

– Ha ha, nej, jag svarade faktiskt ja med en gång! Det är inte så mycket att fundera över. Inte efter den här säsongen i alla fall.

”Haft det på känn”

Under säsongen 2020/21 har Buskqvist avancerat framåt och tog i februari i år sina första världscuppoäng. Framfarten i skidspåren har inte gått landslagsledningen obemärkt förbi.

– De utvärderar och går på tävlingsresultaten efter varje säsong när de ska ta ut ett landslag, säger Buskqvist som tycker det ”ska bli himla roligt att få vara med”.

– Jag hade ju förhoppningar om det efter säsongen men man vet ju aldrig för det är många som slåss om platserna. Man vet ju inte förrän man får samtalet men jag har haft det lite på känn, säger han.

– Det ska bli riktigt kul att få vara med i en landslagsgrupp igen! Jag var ju med i landslagsgruppen när jag var sistaårsjunior, men sedan dess har jag har stått utanför landslaget.

Bor i Östersund

Alfred Buskqvist är född och uppväxt på Tjörn och tävlar för Göteborgsklubben IK Stern. Han är 24 år gammal.

– Men jag blir 25 år nu i veckan, säger han.

Han är sedan några år tillbaka bosatt i Östersund där han arbetar som testledare på Nationellt Vintersportcentrum på Mittuniversitetet.

– En av de stora fördelarna med att bo i Östersund är att man alltid har mycket folk att träna tillsammans med, säger Buskqvist.

– Många av mina teamkamrater är sådana som jag tränar med och tävlar mot under hela sommar- och vinterhalvåret. Den stora skillnaden nu är att få vara med på både hemmaläger och läger på andra platser runtom i Sverige.

Att var med i landslagsgruppen innebär inget konkret ekonomiskt stöd, men han slipper å andra sidan utgifter.

– Det utgår inga kontanta medel men tränarresurser och läger är naturligtvis väldigt mycket värt för kostnader som de tar som jag annars hade fått ta. Att jag kan säga att jag är med i ett lag gör det också lättare för mig i sponsorsammanhang.

Rullskidor och snö

Den första samlingen för Alfreds landslagsgrupp är inte långt bort.

– Den 24 maj har vi hemmaläger i Östersund, säger han om den försäsong som redan är igång.

Säsongen på rullskidor har också startat. En större tävling väntar i Båstad i juni och mot slutet av sommaren når det sin peak.

Var i tiden befinner vi oss för den första tävlingen på snö?

– Datumet för det har inte släppts ännu men det brukar vara i slutet av november.