Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fredrik Mikaelsson är en av flera ledare för Vallens F09-lag. Han uppmärksammas av Thordénstiftellsen för de digitala träningar som genomfördes tidigare i år med hjälp av pudelrock, after ski  och hip hop. Bild: Tony Balogh
Fredrik Mikaelsson är en av flera ledare för Vallens F09-lag. Han uppmärksammas av Thordénstiftellsen för de digitala träningar som genomfördes tidigare i år med hjälp av pudelrock, after ski och hip hop. Bild: Tony Balogh

Träningar de aktiva ”aldrig kommer glömma”

Fotbollsträning under en pandemi fast på webben. Och det med hjälp av pudelrock, melodifestival och after ski. Det var en kombination som Fredrik Mikaelsson i Vallens IF skapade och som Thordénstiftelsen nu valt att uppmärksamma.

Thordénstiftelsen stöttar föreningslivet i Bohuslän med ekonomiskt stöd men delar också ut stipendier, däribland till idrottsledare.

En av två mottagare för 2021 är Fredrik Mikaelsson. Han är ledare för F09-lager som är ett av Vallens flicklag.

I motiveringen skriver stiftelsen bland annat att Mikaelsson ”genom att ordna med träningar digitalt har sett till att ungdomarna fått mötas och även fått röra på sig”.

– Under en pandemi ska man vara försiktig, så klart, och man ska gå efter restriktionerna men det går ändå att göra väldigt mycket. Man kan jobba digitalt, säger Mikaelsson.

– Vi har tränat väldigt mycket utomhus. Men just då, i februari, hade vi corona i truppen eller rättare sagt i klasserna; man stängde ner mellanstadiet i Stora Höga, säger han.

– Vi tyckte det skulle bli lite konstigt om de inte fick gå i skolan för att sedan komma på träning. Då bestämde vi oss för digital träning under en månads tid.

Utifrån musiktema genomförde laget så kallad fotbollsfitness, en sorts organiserad spontanfotboll med mycket teknikträning, med en spellista med typiska pudelrockslåtar. Tänk Bon Jovi, Poison och Twisted Sister.

– Och så skulle man klä sig därefter, säger Mikaelsson om den träning som skedde två gånger i veckan via Teams.

Hur var uppslutningen?

– Det var väl 70 procent av spelarna som var med. Som ledare är man normalt sett inte med och kör så mycket, men det här var ett ordentligt pass. Jag var sjöblöt av svett!

Tro nu inte att det var pudelrockstema varje gång.

– Vi hade allt från melodifestival, hiphop, 50--talsrock, 80-talsrock och så vidare. Vi hade afterski också. Då stod alla där med pjäxor, skidglasögon och hjälmar på sig ha ha!

Vanligtvis brukar Thordénstiftelsen dela ut priset live men nu blir det på grund av pandemin en digital sådan senare denna månad.

Blir man mer taggad som ledare av att få ett stipendie?

– Klart man blir det! Någon frågade mig häromdagen hur mycket ideell tid man som ledare lägger på det här. Tio timmar är jag på plats med laget men det är mycket annat utöver det, säger han.

– Men det är inget man hade gjort om man hade tyckt att det var tråkigt! Det är något gör för att man tycker att det är kul plus att man utvecklas tillsammans.

Ledarstipendium 2021

Så här lyder motiveringen för det ledarstipendium som Fredrik Mikaelsson i Vallens IF av Thordénstiftelsen har tilldelats:

”Fredrik har med stort engagemang och inlevelse sett till att hans gäng har tränat under nya former då pandemin ha försvårat situationen för laget. Genom att ordna med träningar digitalt har han sett till att ungdomarna har fått mötas och även fått röra på sig. Han har med stor inlevelse bjudit på sig själv och sett till att skapa träningstillfällen som de aktiva aldrig kommer att glömma. Han har visat stort ledarskap och kreativ förmåga i en svår tid.”