Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Med en iPad och en Apple TV samt en trainer kan mastercyklisten Charlotte Brems cykla på mängder av banor och det antingen själv eller tillsammans med andra. Zwift har funnits ett tag men intresset har exploderat under pandemin. Bild: Mikael Brems
Med en iPad och en Apple TV samt en trainer kan mastercyklisten Charlotte Brems cykla på mängder av banor och det antingen själv eller tillsammans med andra. Zwift har funnits ett tag men intresset har exploderat under pandemin. Bild: Mikael Brems

Träningstur i det egna hemmet

Nya tider ställer krav på nya lösningar och då inte minst för idrottsträning. Mastercyklisten Charlotte Brems genomför tuffa träningspass på cykel på bana men utan att behöva lämna det egna hemmet.

Tävlingssäsongen 2020 gick bort på grund av corona och pandemin kastar sin långa skugga även över säsongen 2021.

Cyklisten från Stenungsund tar den här säsongen inte hjälp av en tränare utan kör egna pass och har dessutom börjat med Zwift.

– Man skulle nästan kunna kalla det för datorspelscyklism, säger Charlotte.

– Jag sitter hemma i träningsrummet och är uppkopplad – för min del en iPad via Apple-TV – mot Zwift som är ett program. Där kan man välja att cykla på en massa olika banor över hela världen. Det går upp och ner och det är böljande med olika svängar, säger hon.

Ställer in motstånd

Hon plockar av bakhjulet på sin vanliga cykel och sitter på en så kallad trainer med TV:n framför sig.

Man kan köra helt egna träningspass på banorna. Då kan cyklisten själv ställa in vilket motstånd man vill ha.

– Jag behöver inte tänka på någonting. Jag trampar på och hänger med på de intervaller som jag ska köra, säger Charlotte.

Allt det här låter kanske en smula ensamt men det går alldeles utmärkt att genomföra träningspass tillsammans med andra.

– Jag kan starta ett pass kl 18.30 och hålla på i 55 minuter. Då är det folk från hela världen som kör samma träningspass. Då kör man med varandra. Men det finns också flera tävlingar varje dag. Då kör man mot varandra, säger Charlotte som nämner en mängd olika tävlingar.

– Just nu kör jag i en liga som håller på i tio veckors tid varje tisdagskväll. Då är vi ett gäng tjejer som kör samma bana och tävlar mot varandra.

36 000 – samtidigt

Charlotte har en träningskompis bosatt i Diseröd i Kungälvs kommun.

– Vi kör samma pass på samma bana och så sitter vi och pratar med varandra via exempelvis Messenger och hörlurar, säger hon.

– Det är precis som att vi cyklar utomhus fast inomhus. Och det är helt coronasäkert!

Zwift existerade innan pandemin.

– Men det har exploderat! Jag vet inte vad maxtaket ligger på. Vid ett tillfälle var det 36 000 inne och cyklade samtidigt i Zwift men på olika banor, säger Charlotte.

Hon tycker träningsformen är suverän och då inte minst för barn. Charlotte har två barn på tio och tolv år.

– De blir lockade att träna när de kan cykla banor tillsammans med andra istället för att trampa inomhus på egen hand, säger hon.