Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bohusläns FF arbetar med tre olika alternativ för när och hur division 4 i fotboll för herrar ska kunna genomföras. Vilket alternativ som sedan blir verklighet styr de övriga serierna. Bild: Tony Balogh
Bohusläns FF arbetar med tre olika alternativ för när och hur division 4 i fotboll för herrar ska kunna genomföras. Vilket alternativ som sedan blir verklighet styr de övriga serierna. Bild: Tony Balogh

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Tre alternativ för seriespel

När seriespelet i fotboll ska kunna komma igång är den fråga som alla föreningar ställer sig. Tävlingskommittén i Bohusläns FF arbetar med tre olika alternativ där fredagen den 14 maj är ett viktigt datum.

Myndigheternas och regeringen beslut om förlängda restriktioner fortsätter att påverka seriespelet i fotboll.

Göteborgs Fotbollförbund har bestämt att division 4 och division 6 ska spelas som enkelserier med start i vecka 30 det vill säga den vecka som startar den 26 juli och med spel fram till och med oktober månad.

Bohusläns FF planerar, tillsammans med Dalslands FF, just nu efter seriespel baserat på tre olika alternativ för division 4 för herrar. Ett viktigt besked som BFF fick från Svenska fotbollförbundet i förra veckan var att det i år inte blir något kvalspel.

Alternativ 1

Det första alternativet innebär att det spelas en dubbelserie med start tisdagen den 1 juni.

Detta förutsätter dock att restriktionerna har lättat senaste fredagen den 14 maj. Om så inte har skett det datumet startar serierna tisdagen den 8 juni.

”BFF:s tävlingskommitté i har samråd med Dalslands FF beslutat att om restriktionerna inte lättat senast fredag 21 maj återstår enbart alternativ 2 och 3”.

Noterbart är att inga träningsmatcher kan spelas tidigare än måndagen den 17 maj med tanke på restriktionerna i Västra Götaland.

Alternativ 2

Detta alternativ betyder spel vår och höst och, för att citera BFF, ”under förutsättning att en majoritet ser vår/höst som ett bättre alternativ än en enkelserie”.

I så fall startar seriespelet måndagen den 14 juni med sju lag från Bohuslän och sju lag från Dalsland i var sin serie.

Lagen spelar tre hemma- och tre bortamatcher över en serie med sju omgångar. Serien ska vara färdigspelad senast söndagen den 4 juli.

Poäng samt målskillnad tas med till höstserien där 13 matcher ska spelas. Några lag får då sju hemmatcher medan andra dito sex.

Totalt antal matcher som ska spelas enligt detta scenario är 19.

Alternativ 3

Det tredje alternativet innebär en enkelserie med 13 matcher med start söndagen den 1 augusti.

”Detta alternativ genomförs om majoriteten av föreningarna inte ser vår/höstserien som ett bättre alternativ än en enkelserie” skriver BFF i sitt beslut.

Inget är lottat

Det är alltså när division 4 kan starta som i sin tur styr när övriga serier i lokalfotbollen kan komma igång. Exempelvis kan division 5 för herrar inte börja förrän tisdagen den 2 juni.

Damernas seriestart följer samma mönster. Här är man beroende av starten för division 1 och 2.

BFF har ännu inte lottat några serier. Fördelen med det är att inga matcher behöver flyttas fram om seriestarten måste skjutas fram.

Svenska fotbollförbundet administrerar serier ned till och med division 2 och 3 för herrar och division 1 för damer. Det enda laget från STO-regionen som det berör är Stenungsunds IF i division 2 herr. Dessa serier startar tidigast den 21-23 maj