Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pandemin i kombination med en ishall som under 2020 tidvis inte kunde användas har påverkat ekonomin för Stenungsunds Konståkningsklubb. Föreningen ser ut att göra ett minus på mellan 200 000 och 300 000 kronor. Bild: Patrik Persson
Pandemin i kombination med en ishall som under 2020 tidvis inte kunde användas har påverkat ekonomin för Stenungsunds Konståkningsklubb. Föreningen ser ut att göra ett minus på mellan 200 000 och 300 000 kronor. Bild: Patrik Persson

Tufft läge för konståkningen – riskerar att backa 300 000

Stenungsunds Konståkningsklubb befinner sig i ett utsatt läge och ser ut att göra ett minus på bortåt 300 000 kronor. Orsakerna är pandemin men också en obrukbar Stenungsund arena.
– Sista ett och ett halvt året har varit för jävligt, säger Krister Persson, ordförande i föreningen.

Klubben hade sitt ordinarie årsmöte den 25 maj men då var det ekonomiska bokslutet inte klart. Därför genomförs ett extra årsmöte kommande vecka den 16 juni. I praktiken enda punkt på dagordningen är ekonomin.

– Vi gör ett underskott på mellan 200 000 och 300 000 kronor. Det är där det kommer att landa, säger Persson.

– Corona har inneburit sina utmaningar. Men under våren och sommaren förra året hade vi inte tillgång till Stenungsund arena med tanke på de underhållsarbeten som genomfördes.

Hyra in sig i Munkedal

Han syftar på att isen hade höjt sig. Isen fick tas bort och undersökningar gjordes för att få kunskap om vad som var fel.

– Vi genomför alltid läger varje sommar. Vi fick hyra in oss i Munkedals ishall till en kostnad som var fem gånger högre, säger Persson.

– Transporter av deltagare mellan ishallarna fick också göras på ett coronasäkert sätt. Vi fick hyra in minibussar och ha personal som körde från sju på morgonen till kl 22 på kvällen fem dagar i veckan.

Vän av ordning kanske undrar varför klubben inte ställde in. Svaret är att det hade inneburit ännu större kostnader!

Skyldig pengar

Självfallet har föreningen tittat på verksamhetsåret 2021/22 där man fortsätter att vrida och vända på allt.

– Det känns som att vi har klarat oss ur den värsta delen. Jag hoppas och tror att vi ska klara oss. Men under en period var vi inne på om vi ska begära klubben i rekonstruktion eller lägga ned, säger Persson.

– Vi är skyldig Stenungsunds kommun pengar. Om kommunen vill ha in pengarna hamnar klubben i en komplex situation.

Föreningen har två tränare anställda. Enligt Persson är deras tjänster inte ifrågasatta.

– I konståkningsvärlden är de tränare som är duktiga hel- eller deltidsanställda. Det är en grundförutsättning för att man ska kunna bedriva en verksamhet på den höga nivå som vi har, säger han.

– Skulle vi plocka bort det måste vi ändra strukturen på hela klubben. I nuläget är det därför inte aktuellt.

”Inte vårt problem”

Stenungsunds kommun har fortsatt att betala ut lokalbidrag och aktivitetsstöd.

– Men vi har också suttit med kostnader för lokalerna i Stenungsund Arena under en period när vi inte kunde använda den.

Kommunen är medveten om läget för klubben. Kontinuerliga möten har skett.

– Jag kan tycka det är synd att kommunen helt och hållet blundar för att hjälpa till med konsekvensen av att arenan var stängd. I princip säger man att ”det är inte vårt problem”, säger Persson.

Han anser att de åtgärder som gjorts i hallen bör betraktas som garantiåtgärder. Därmed borde entreprenören för ishallsbygget indirekt via kommunen kunna kompensera såväl konståkningen som ishockeyn.

– Jag ska inte säga att vi blev lämnade i sticket, men det här blev vårt problem, menar Persson.